Malaria: het Instituut voor Tropische Geneeskunde gaat voor uitschakeling door kennis

Array

op 25 April 2013
bedreigt de levens van honderdduizenden mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De ziekte is nochtans goed te voorkomen én te behandelen. De afgelopen jaren werd malaria in sommige landen teruggedrongen. De malariaparasiet ontwikkelt onvermijdelijk weerstand tegen nieuwe medicijnen en de tegen insecticiden. Ontbossing, gedragsveranderingen en migraties beïnvloeden de verspreiding van malaria en haar controle. Alleen innovatief en multidisciplinair onderzoek in wereldwijde samenwerkingsverbanden kan zorgen voor de kennis die nodig is om malaria voor te blijven. Het motto van het Instituut voor Tropische Geneeskunde () voor Wereldmalariadag (25 april) is daarom: “met kennis tegen malaria”.
malariamug
“Malaria legt nog steeds een onaanvaardbare tol op de gezondheid en de welvaart in grote delen van de wereld. We kunnen de ziekte misschien nog niet uitroeien, maar wel uitschakelen als rem op welzijn en ontwikkeling in het Zuiden.”

 

“Onze wetenschappelijke strategie bestaat uit het samenbrengen van vernieuwend basis- en toegepast onderzoek, nieuwe klinische interventies en bestrijding op bevolkingsniveau. Post-genomische onderzoeksinstrumenten, de integratie van epidemiologie met sociale wetenschappen en gedegen wereldwijde samenwerkingsverbanden resulteren in fascinerende wetenschappelijke vooruitgang.

 

“Meer dan ooit zijn we ons ervan bewust dat alle onderdelen van de biologische, menselijke en maatschappelijke ketens op elkaar in werken, en hoe ze kunnen worden gebruikt om malaria onder controle te houden en zelfs uit te schakelen.  Gewapend met kennis kunnen we malaria met meer kracht dan ooit tevoren bestrijden en met hoop naar de toekomst kijken,” aldus ITG directeur Bruno Gryseels.

 

ITG-wetenschappers verrichten multidisciplinair en innovatief onderzoek dat leidt naar nieuwe inzichten en toepassingen in de biologie, pathologie, diagnostiek, behandeling en bestrijding van malaria.

 

Stijgende resistentie, nieuwe onderzoeksmogelijkheden dankzij in vitro kweken P. vivax

Dit onderzoek leidt ook naar wetenschappelijke doorbraken. Zo slaagden ITG-wetenschappers er recent in om voor het eerst de Plasmodium vivax-parasiet in de proefbuis te kweken. Het gevolg is dat nu ook voor deze minder bekende maar belangrijke soort nieuwe middelen en vaccins ontwikkeld kunnen worden. Lees meer: http://bit.ly/116Q6eJ

 

Community protection, een nieuw aanvalsplan

Aan het andere eind van het spectrum innoveert het ITG met een ultieme eliminatiestrategie. Bednetten dringen de ziekte fors terug, maar volstaan niet om ze geheel uit te roeien. Daarom richt het onderzoek zich op het grootschalig gebruik van muggenwerende lotions die ook bescherming bieden voor wie bij valavond nog buiten vertoeft. Lees meer: http://bit.ly/10mpjzS

 

Het gebruik van sprays antropologisch onder de loep genomen

Bij dergelijk onderzoek wordt niet alleen de parasiet en de mug, maar ook het gedrag van de mens grondig bestudeerd. Verschillende bestrijdingsstrategieën tegen malaria hebben bewezen te werken. In de praktijk wil dat wel eens tegenvallen. Mensen wijzigen hun gedrag niet gemakkelijk en zeker niet blijvend. Het ITG voert daarom antropologisch onderzoek om de culturele factoren die verband houden met de ziekte in kaart te brengen. Lees meer: http://bit.ly/116Qee2

 

Sms-berichtjes voor een betere diagnose

Een originele klinische innovatie bestaat dan weer uit het gebruik van gsm’s en smartphones, die zelfs in afgelegen gebieden wijd verspreid zijn. Ze worden gebruikt om de visuele resultaten van sneltesten door te seinen zodat lokale gezondheidswerkers onmiddellijk tot behandeling kunnen overgaan. Onderzoek onder bijna 2000 eindgebruikers in de Democratische Republiek Congo (DRC) toonde aan dat gebruikers vaak moeite hebben om de juiste parasietsoort te identificeren en te bepalen of de test positief, negatief of ongeldig is. Daarnaast worden zwakke testresultaten vaak verkeerd geïnterpreteerd. Dat verschaft vorsers van het INRB in Kinshasa en het ITG waardevolle informatie voor de verbetering van het trainingsmethodes en materialen voor het gebruik van sneltesten. Lees meer: http://bit.ly/103rLEb

 

Malaria in een notendop

  • Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het bloed komen. De ziekte veroorzaakt koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn en kan tot de dood leiden zonder behandeling. Malaria valt goed te voorkomen en genezen, maar toch sterven er nog jaarlijks ongeveer 650.000 mensen aan de ziekte.
  • Er bestaan verschillende vormen van deze parasiet. Plasmodium vivaxPlasmodium ovalePlasmodium malariaePlasmodium falciparum en Plasmodium knowlesi kunnen mensen infecteren.
  • Plasmodium falciparum veroorzaakt Malaria Tropica, de gevaarlijkst vorm van malaria. De kans op een dodelijke afloop is veel groter dan bij de andere soorten.
  • De parasieten wurmen zich naar binnen in onze rode bloedcellen, waar ze zich vermenigvuldigen. Een paar dagen later (de timing hangt af van het soort parasiet) barsten de besmette rode bloedcellen tegelijk open en komt een enorm aantal nieuwe parasieten vrij, klaar voor een volgende ronde. Dit veroorzaakt de typische malariakoorts.
  • Malara facts & figures (infographic, PDF): http://bit.ly/14B3H4n

Recente artikelen