Neurochirurg Tulleken voor Tuchtrechter

Array
Kees Tulleken, neurochirurg,  moet zich vandaag verantwoorden voor het Tuchtcollege in Amsterdam. IGZ diende een klacht tegen hem in, vanwege schending beroepsgeheim. Tulleken heeft volgens de IGZ informatie vorig jaar medische informatie van prins Friso verstrekt aan zijn vrouw en journaliste Jannetje Koelewijn. Koelewijn schreef hier een artikel over. Later bleek de informatie niet te kloppen. De IGZ verwijt Tulleken dat hij zijn titel als arts heeft misbruikt toen hij informatie inwon bij zijn Oostenrijkse collega over de toestand van prins Friso. De neurochirurg maakte geen onderdeel uit van het behandelend team. Tulleken zou ook in het openbaar hebben gesproken over de medische behandeling andere patiënt. Nadere informatie is hierover niet publiek bekend geworden. beroepsgeheimIn februarie raakte neurochirurg Kees Tulleken ook al in opspraak, hij wordt met twee collega’s opnieuw aangeklaagd door de Belgische neurochirurg Erwin de Winter wegens een zakelijke kwestie, een uitvinding van een schroefje dat bloedvaten aan elkaar hecht. De Winter heeft in februari aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte. De Winter claimt dat zijn ontwerp van het schroefje is gestolen door de drie onderzoekers. In de strafzaak die momenteel loopt is volgens De Winters advocaat Gabriel Meijers ‘aantoonbaar gelogen’ door Tulleken en zijn collega’s, daarom is opnieuw aangifte gedaan.

Tulleken is een bekend neurochirurg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Neurochirurg Tulleken voor Tuchtrechter"

  1. Ik was destijds zeer verbaasd toen hij (of beter gezegd zijn vrouw eigenlijk) open en bloot informatie over prins Friso verstrekte… Aan de andere kant mensen met een publieke functie zijn een beetje van ons allemaal. We willen allemaal weten hoe het met hem gaat uit medeleven en hopelijk niet uit sensatie, want dat zou onmenselijk zijn.

    1) Echtgenotes zouden net als verplegend personeel onder het verlengde van een beroepsgeheim gesteld moeten zijn en hier desnoods een training voor krijgen. Dat de vrouw journaliste is maakt het extra delicaat in de tuchtzaak.

    2) Artsen wisselen (ook ongevraagd) informatie uit, er is een schemer-cultuur binnen de muren van het geheimhoudingsdomein… Het lekken van informatie over een medische uitvinding van een andere is een hekele zaak, maar dat zou ook als steunbewijs kunnen dienen in het -uit eigen belang (niet medisch)- opzij schuiven van het medisch geheimhoudingsrecht. Dan is zo’n de mond voorbijspreken niet eens meer uit emotie, want de prins is een beetje van ons allemaal, maar voor eigen sier denk ik…

    Er is nogal wat te doen over de medische geheimhoudingsplicht.
    Enerzijds moet het medisch geheimhoudingsrecht gerelativeerd kunnen worden als er ernstige (strafwet-) zaken zich voordoen, als het doorbreken van de zwijgplicht redelijkerwijs te rechtvaardigen is. Anderzijds moet er een strenge bewaking zijn van de norm, om al te (k)luchtig omgaan met het toepassen van het wel of niet doorbreken tegen te gaan.

    Het dunkt mij dat er meer gesproken is vanuit een aandacht voorzich zelf in functie dan in het belang van derden in het delen hoe is het met onze prins. De rijksvoorlichtingsdienst is eigenlijk daarvoor, maar die zijn juist het tegenovergestelde: (F)rigide. Maar ik herinner me als de dag van gisteren nog dat prins Willem-Alexander buiten in de sneeuw belaagd werd door persmuskieten na het eerste bezoek aan zijn broer. Triest noem ik dat, In het moment van droevenis in zijn nek zitten… Wat dat betreft heeft de uitspraak van de arts in kwestie juist druk van de ketel afgehaald dunkt mij.

  2. Een (lichte) berisping is op zijn plaats, v oor al omdat de vrouw journaliste is van beroep!

    Het is in consequentia tevens nogmaals een roep om een degelijke bepaling van het medisch beroepsgeheim naar moderne maatstaven !

Comments are closed.

Recente artikelen