Met mate drinken na borstkankerdiagnose heeft geen negatieve invloed op overlijdensrisico

Uit eerder onderzoek weten we dat het drinken van alcoholhoudende drank de kans op het ontwikkelen van borstkanker verhoogt. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat matige alcoholconsumptie (3 – 6 glazen per week) ná een borstkankerdiagnose geen negatief effect  heeft op de kans om te overlijden aan borstkanker. De overlevingskansen zijn bij matige alcohol consumptie zelfs verhoogd omdat zij minder kans lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten
Deze studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology, is uitgevoerd bij een groep van 23.000 Amerikaanse vrouwen tussen 20 en 79 jaar oud die borstkanker kregen en vanaf het moment van diagnose 10,3 jaar werden gevolgd. Bij ca. 5.000 van deze vrouwen is zowel vóór als na de borstkankerdiagnose het alcoholconsumptiegedrag nagevraagd.

Lagere kans op overlijden
Uit de resultaten blijkt onder meer  dat het alcoholconsumptiegedrag in de jaren vóór de diagnose geen negatieve invloed heeft op de kans om te overlijden aan borstkanker. Ook bleken matige drinkers (3 – 6 glazen per week) een 15% lagere kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan geheelonthouders. Het alcoholconsumptiepatroon na de borstkankerdiagnose bleek een vergelijkbare relatie te hebben met de overlevingskansen: de hoeveelheid en het type alcoholhoudende drank was niet geassocieerd met de kans om aan borstkanker te overlijden, maar vrouwen die 3 – 6 glazen per week dronken hadden een 39% lagere kans om te overlijden aan hart- en vaatzieken dan geheelonthouders. Vrouwen die 7 – 9 glazen per week dronken hadden een 50% lagere kans.

alcoholTegenstrijdigheid
Per dagelijks geconsumeerd glas alcoholhoudende drank neemt de kans op het ontstaan van borstkanker met ca.7-9% toe. Er lijkt dan ook een tegenstrijdigheid te zitten in het feit dat alcohol wél geassocieerd is met een grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker maar niet met een grotere kans om aan borstkanker te overlijden. De onderzoekers geven aan dat een mogelijke verklaring hiervoor is gelegen in de verschillende typen borstkanker en hun gevoeligheid voor therapie. Met veronderstelt dat alcoholconsumptie de kans op het oestrogeengevoelige type borstkanker verhoogt. Mogelijk is dit type borstkanker gevoeliger voor de therapie die wordt toegepast bij borstkanker.

Bron: Newcomb P.A. et al. Alcohol consumption before and after breast cancer diagnosis: associations with survival from breast cancer, cardiovascular diseases and other causes. Journal of Clinical Oncology 2013 Apr 8. [Epub ahead of print]

bron: Alcohol en Gezondheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen