Promotie: Het brein achter complexe bewegingen

Beschrijving
Een slok koffie nemen terwijl je de krant leest, of even snel een sms typen terwijl je op de fiets zit: het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar voor ons brein is het een enorme uitdaging. Julian Tramper onderzocht welke informatie het brein nodig heeft om dergelijke bewegingen mogelijk te maken. Om bijvoorbeeld te bepalen of het kopje koffie vol of leeg is, kunnen we er simpelweg in kijken, of we kunnen voelen hoe zwaar het is.

Het probleem is dat ons brein deze informatie niet direct beschikbaar heeft, omdat het eventjes duurt voordat signalen afkomstig van onze zintuigen het juiste hersengebied bereiken. Daarom heeft het brein een handige manier gevonden om dit probleem te omzeilen. Het combineert de verouderde informatie met ervaringen over een soortgelijke beweging die we in het verleden hebben gemaakt. Onze hersenen gebruiken dus twee vormen van verouderde informatie om nieuwe bewegingen mogelijk te maken.

promotie-200x187Biografie
Julian Tramper (Veere, 1983) studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven en natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij voltooide drie masteropleidingen: Transnational ecosystem-based water management aan de universiteit van Duisburg-Essen en bovendien masters in Environmental Sciences en natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Bovenstaand onderzoek verrichte hij binnen de afdeling biofysica van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Titel promotie
Feedforward and feedback mechanisms in sensory motor control

Datum
woensdag 24 april 2013
Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus
de heer drs. J.J. Tramper
Promotors
prof. dr. C.C.A.M. Gielen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen