Promotie: Stress versterkt emotioneel geheugen

Psychosociale stress heeft bij mannen en vrouwen een verschillend effect op het geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sandra Cornelisse.
Cornelisse bracht de helft van 77 studenten in een stressvolle situatie. De proefpersonen moesten met slechts drie minuten voorbereidingstijd een presentatie van vijf minuten houden voor een zogenaamd sollicitatiegesprek, de `commissie’ reageerde heel koel. Daarna moesten ze een ingewikkelde rekenopdracht maken. Proefpersonen in de controlegroep hoefden alleen maar een tijdschrift te lezen. Hierna moesten alle proefpersonen op een computerscherm twee soorten afbeeldingen bekijken, neutrale (bijvoorbeeld een koffiemok) en emotionele (bijvoorbeeld een explosie). Na een week werden alle proefpersonen, 23 mannen en 54 vrouwen, opnieuw opgeroepen en keek Cornelisse hoeveel afbeeldingen ze zich nog konden herinneren.

Stress blijkt bij mannen en vrouwen een verschillend effect te hebben op het geheugen. Mannen die na de stressvolle ervaring de afbeeldingen hadden bekeken, herinnerden een week later in verhouding meer emotionele dan neutrale afbeeldingen. Deze mannen presteerden ook beter op een andere geheugentaak dan mannen uit de controlegroep. Bij vrouwen had de stressvolle ervaring geen invloed op de geheugenprestatie.

promotieStresshormoon
Cornelisse koppelt de geheugenprestaties aan de concentratie van het stresshormoon cortisol. Als de concentratie van dat hormoon steeg, verbeterde namelijk het geheugen. De cortisolconcentratie steeg bij mannen die de stressvolle opdracht kregen. Bij vrouwen bleek de contratie minder te stijgen na psychosociale stress. Waarschijnlijk beïnvloedt de hormonale cyclus het cortisolniveau. Het stresshormoon steeg het minst bij vrouwen die de pil gebruikten, 39 van de 54.

Psychobioloog Sandra Cornelisse promoveert op donderdag 25 april aan het UMC Utrecht. Zij werkt inmiddels als postdoc aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Marian Joels begeleidde haar onderzoek.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen