Zweet voorspelt agressie bij kinderen

Kinderen die op eenjarige leeftijd weinig zweten in reactie op een enge situatie, zijn op driejarige leeftijd verbaal en lichamelijk vaak agressiever.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Cardiff University. Zij beschrijven de resultaten van hun onderzoek in Psychological Science, het tijdschrift van de Association for Psychological Science.

De hoeveelheid zweet, gemeten door middel van de huidgeleiding, wordt al langer in verband gebracht met aandoeningen en agressief gedrag bij kinderen en volwassenen.

Onderzoekers denken dat agressieve kinderen een minder sterke emotionele reactie ervaren op een angstige situatie dan hun leeftijdsgenootjes. Door die verminderde reactie op angst, vertonen deze kinderen ook vaker antisociaal gedrag.

Voor dit specifieke onderzoek bevestigde wetenschapper Stephanie van Goozen elektrodes op de voeten van eenjarige kinderen. Hiermee keek ze naar de huidgeleiding in rust, bij luide geluiden en na een ontmoeting met een enge robot. Twee jaar later verzamelde ze gegevens over het gedrag van de kinderen.

onderzoek2-300x297Agressiever
Een eenjarige met minder huidgeleiding tijdens rust en de robotontmoeting, was op driejarige leeftijd zowel verbaal als lichamelijk agressiever. Opvallend was dat alle andere aspecten die de onderzoekers bekeken, bijvoorbeeld het door de moeder beoordeelde temperament van het kind, geen voorspeller bleken voor het gedrag.
“Onze bevindingen laten zien dat het mogelijk is om probleemgedrag te voorspellen, lang voordat het gedrag zich openbaart”, aldus Goozen. “Daarbij kunnen we door meer voorspellers te vinden wellicht ook effectieve preventieprogramma’s ontwikkelen.”

bron: Gezond Nu

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen