Medicatieveiligheid GGZ en verslavingszorg is verbeterd

Array

ggzDe medicatieveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg is verbeterd. Na twee jaar intensief toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besteden de instellingen meer aandacht aan het beheersen van risico’s. Dat werpt nu zijn vruchten af, blijkt uit een onderzoek van de IGZ. Toch is er ook nog veel aandacht nodig voor verdere verbeteringen.

Instellingen verrichtten grote inspanningen
De IGZ onderzocht tussen juni 2011 en februari 2013 de medicatieveiligheid bij alle instellingen met klinische behandeling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verslavingszorg. Zowel brancheorganisatie GGZ Nederland als de inspectie benoemden medicatieveiligheid als speerpunt van patientveiligheid. De GGZ-instellingen hebben grote inspanningen geleverd om de medicatieveiligheid op een hoger plan te brengen. Hierin zijn ze geslaagd. Er is meer aandacht voor het beheersen van risico’s. De instellingen zijn op de goede weg, maar zullen zich moeten inspannen om de ingezette verbeteringen voort te zetten en vast te houden.

Medicatieoverzicht en elektronisch voorschrijven
Vrijwel alle bezochte instellingen hebben, in ieder geval op werkdagen, van elke patient een actueel medicatieoverzicht dat beschikbaar is voor de artsen en verpleegkundigen. Eind 2012 maakte ongeveer de helft van de instellingen gebruik van een systeem voor elektronisch voorschrijven. Op basis van de uitgewerkte plannen verwacht de inspectie dat in de loop van 2013 alle bezochte instellingen een dergelijk systeem gebruiken. Door een elektronisch voorschrijfsysteem is de kans op het voorschrijven van verkeerde geneesmiddelen of een voor de patient gevaarlijke combinatie vrijwel uitgesloten.

Bewaren van medicijnen
Ook op de afdelingen is veel verbeterd. Grote en niet-controleerbare voorraden geneesmiddelen op afdelingen, die niet op naam staan van patienten, zijn teruggebracht tot beperkte werkvoorraden die nauwkeurig zijn omschreven.
Bron: Nieuwsbank.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen