Transparantieregister Zorg van start

Array

Via de website van het Transparantieregister Zorg worden bepaalde financiële relaties tussen zorgverleners en -instellingen en farmaceutische bedrijven zichtbaar gemaakt. Van een financiële relatie is sprake als een farmaceutisch bedrijf betalingen doet aan bijvoorbeeld een arts of andere zorgverlener of een ziekenhuis. Via het Transparantieregister Zorg kunt u zien of en waarvoor een arts, zorgverlener of –instelling zulke betalingen heeft ontvangen. Het Transparantieregister Zorg is opgezet door de artsen, zorgverleners en -instellingen en de farmaceutische industrie met het doel de consument of patiënt inzicht te geven in de relaties die zijn zorgverlener heeft met farmaceutische bedrijven.

Op 25 april 2013 werd het Transparantieregister Zorg gelanceerd. Dit register is nu te raadplegen om zo openheid te geven over de gelden die artsen, verpleegkundigen, physician assistents en apothekers ontvangen van farmaceutische bedrijven voor dienstverlenende activiteiten. Het Transparantieregister is een initiatief van V&VN en andere beroeps- en koepelorganisaties, samenwerkend binnen de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). transmurale-zorg1Het Transparantieregister geeft inzicht in de samenwerking tussen bedrijven en individuele medische beroepsbeoefenaren en instellingen, van belang voor verbetering van de zorg en behandelmethoden. Aan dat soort samenwerkingsverbanden zijn in bepaalde gevallen geldstromen verbonden. In het
verleden is gebleken dat misverstanden of onduidelijkheid kunnen ontstaan over de aard en de doelstellingen van financiele relaties tussen zorgverleners en farmaceutische bedrijven.

Gedragsregels
Om die reden nam toenmalig minister Klink van VWS het initiatief om te komen tot een transparantieregeling. De Stichting CGR heeft in nauw overleg met betrokken partijen gedragsregels opgesteld om die openheid te realiseren. Uitgangspunt is dat een client inzicht moet kunnen hebben in de
relaties die tussen arts of instelling en de farmaceutische industrie bestaan. Deze gedragsregels over de openbaarmaking van financiele relaties tussen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en farmaceutische bedrijven gelden vanaf 1 januari 2012.

Financiele relaties
Met financiele steun van het ministerie van VWS een centrale database met webportal gebouwd. Sinds 1 januari 2013 is het Transparantieregister Zorg actief en gedurende het eerste kwartaal van 2013 is dit register gevuld met gegevens die betrekking hebben op het afgelopen jaar. Nu heeft
iedereen via het transparantieregister inzage in financiele relaties tussen artsen, andere zorgverleners of ziekenhuizen, en farmaceutische bedrijven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen