Zorgakkoord vergt uitwerking met gemeentelijke inbreng

Array

geen-reactieDit is een origineel bericht van VNG
De VNG wil met het kabinet op korte termijn praten over de fundamentele noodzaak dat als gemeenten verantwoordelijkheid krijgen voor taken zij in alle stadia van het proces daartoe veel actiever worden betrokken. Slechts op die manier kan immers gezorgd worden dat gemeenten richting hun inwoners taken integraal en op maat oppakken. Daartoe moeten gemeenten de ruimte krijgen in hun beleid met passende financiele middelen. Dit stelt de VNG in een eerste reactie op het zorgakkoord.

Inhoudelijk is de VNG positief over het handhaven van de toegang voor nieuwe cliënten tot de huishoudelijke hulp, de dagbesteding en persoonlijke verzorging in 2014 en over de verzachting van de extramuralisering. Maar de meeste bezuinigingen in 2015 blijven volgens het zorgakkoord overeind. En dat is nu juist het jaar waarin gemeenten de verantwoordelijkheid overnemen voor de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging. Verder valt op dat er in dit akkoord nog veel passages staan waar consequenties zeer onduidelijk zijn, en dat geeft reden tot zorg. Zo kan het niet zo zijn dat de werkgelegenheidsafspraken de beleidsruimte voor gemeenten inperkt. De consequenties van het zorgakkoord moeten evenals die van het sociaal akkoord daarom worden meegenomen in het onderzoek door het CPB naar de financiële risico’s van de decentralisaties.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen