Korte termijnvoorspelling van type 2 diabetes kan nauwelijks beter

diabetesAli Abbasi: Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes
Type 2 diabetes komt steeds vaker en vroeger voor. Overgewicht is in combinatie met te weinig beweging de voornaamste boosdoener. Tegelijkertijd worden we steeds ouder. Om overbelasting van de zorgsector te voorkomen, is het belangrijk tijdig te voorspellen wie er veel kans maakt op de ziekte, zodat er preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Ali Abbasi onderzocht wat biomarkers (stofjes voor het meten van biologische kenmerken) kunnen toevoegen aan bestaande risicoscores.

Vragenlijsten die artsen gebruiken om type 2 diabetes te voorspellen, richten zich op een periode van vijf tot tien jaar. Abbasi concludeert dat de meeste vragenlijsten inderdaad mensen opsporen die een hoog of laag risico lopen om de ziekte binnen dat tijdsbestek te ontwikkelen. Het absolute risico dat iemand de ziekte krijgt, wordt volgens de promovendus echter overschat.

Hij ging daarom na of de toevoeging van enkele biomarkers aan de bestaande risicoanalyses (zoals het stresshormoon copeptin en de marker van ontsteking procalcitonin) een betere absolute voorspelling mogelijk maken. Hij concludeert dat er slechts een kleine verbetering optreedt, waarschijnlijk omdat de gebruikte biomarkers  deel uitmaken van bekende biologische mechanismen die ook al worden “gevangen” met de vragenlijsten. Toekomstig onderzoek moet zich daarom richten op andere biomarkers en op de hele levensloop.

Datum: 01 mei 2013
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor:prof.dr. R. P. Stolk en prof.dr. G. Navis

Curriculum Vitae
Ali Abbasi (Yazd, Iran, 1978) studeerde Geneeskunde aan de universiteit van Teheran, Iran. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de afdelingen Epidemiologie en Interne Geneeskunde, sectie Nefrologie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek viel binnen het raamwerk van CTMM, Centre for Translational Molecular Medicine, en werd gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting. Abbasi blijft ook na zijn promotie werkzaam in het veld van de epidemiologie van diabetes. De titel van zijn proefschrift luidt: “Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes”.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen