Patienten met verlamd middenrif beter behandeld

Array

pijnDoor het gebruik van een nieuwe laparoscopische operatietechniek voor het verlamde middenrif hebben patienten na de operatie minder pijn en kunnen ze sneller naar huis. Pim Welvaart, chirurg in Tiel, deed onderzoek naar functionele stoornissen van het menselijk middenrif en ontwikkelde deze minimaal invasieve operatietechniek waarbij het middenrif via de buik met een kijkbuisoperatie wordt behandeld. Welvaart promoveert 14 mei bij VU medisch centrum.

Het diafragma of middenrif is onze belangrijkste ademhalingsspier. Een stoornis in de functie van het diafragma heeft belangrijke gevolgen voor de ademhaling. De meeste van deze stoornissen, zoals verlamming, zijn door een operatie te corrigeren. Het stellen van de juiste diagnose en uitvoeren van de juiste behandeling vergt echter een grondige kennis van de structuur en functie van het diafragma.

Pim Welvaart bestudeerde de functionele stoornissen van het menselijk diafragma en tevens de behandeling van patienten met een functiestoornis van het diafragma. Hij vond een laparoscopische operatietechniek voor patienten met een verlamde middenrif. Het grote voordeel van deze nieuw ontwikkelde techniek is dat patienten na de operatie minder pijn hebben en sneller naar huis kunnen. De laatste jaren worden chirurgische ingrepen meer en meer laparoscopisch uitgevoerd, deze techniek wordt ook wel sleutelgatchirurgie of kijkoperatie genoemd.

Zijn onderzoek levert ook nieuwe inzichten over het proces dat ten grondslag ligt aan zwakte van middenrifspiervezels. Dit is met name van belang voor patienten die aan de long wordt geopereerd of die kunstmatig beademd worden op de intensive care. Patienten kunnen hiermee beter beschermd worden tegen long-gerelateerde complicaties na een operatie, zoals bijvoorbeeld een longontsteking.

Welvaart: ‘Met deze onderzoeken streven we ernaar een stap dichterbij te komen om de patient op de intensive care makkelijker zelf te laten ademen na een periode van kunstmatige beademing.’

Datum 14 mei 2013
Tijd 13:45 tot 14:45

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen