Eerste huisartsenrichtlijn somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Array

Het NHG publiceert vandaag de eerste huisartsenrichtlijn, zowel nationaal als internationaal, over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Deze richtlijn biedt de huisarts handvatten hoe om te gaan met patiënten met klachten bij wie na medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden is. Het hebben van lichamelijke klachten hoort bij het normale leven, in die zin dat 85-95% van de algemene bevolking in enquêtes aangeeft de afgelopen twee weken minstens
één lichamelijke klacht te hebben gehad, één op de drie mensen geeft aan voortdurend moe te zijn. Of mensen met hun lichamelijke klacht naar een dokter gaan, blijkt sterker samen te hangen met de betekenis die de klacht voor hen heeft en de ideeën die zij over hun klacht hebben dan met de ernst van hun klacht. Als mensen wel een arts bezoeken, vindt deze lang niet altijd een ziekte als oorzaak: bij de huisarts blijft 30-50% van de lichamelijke klachten medisch onverklaard (Khan e.a., 2003), ook bij de neuroloog, reumatoloog, longarts, gastro-enteroloog, cardioloog, tandarts en gynaecoloog (Nimnuan e.a., 2001) en internist (Speckens e.a., 1995) liggen deze percentages hoog, tussen de 40 en 60%. De meeste klachten gaan over in de loop van enkele weken. Artsen kunnen hieraan bijdragen door een positieve uitleg, geruststelling en een prognose te geven (Salmon e.a., 2004; Dowrick e.a., 2004).Op Thuisarts.nl zijn teksten voor patiënten geplaatst.

zorgen vragen vraagBehandeling
De NHG-Standaard beschrijft de behandeling van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in drie stappen. Bij milde onvoldoende verklaarde klachten behandelt de huisarts de patiënt zelf. De huisarts onderzoekt samen met de patiënt de klachten op 5 factoren: somatische (lichamelijke) factoren, cognitieve factoren, emotionele factoren (gevoelens, spanningen), gedragsfactoren en sociale factoren Bij matig-ernstige klachten werkt de huisarts samen met bijvoorbeeld een (psychosomatisch) oefen- of fysiotherapeut, een praktijkondersteuner GGZ of een eerstelijnspsycholoog. Bij ernstige SOLK wordt samengewerkt met tweedelijns hulpverleners en multidisciplinaire teams of behandelcentra.

Patiëntenvoorlichting
Op Thuisarts.nl zijn drie uitgebreide teksten over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten geplaatst. Ik heb onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Hier is te lezen wat onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten zijn, waardoor het kan ontstaan en wat veel voorkomende klachten zijn. In Ik wil iets doen aan onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten staan adviezen wat je kan doen om de klachten aan te pakken en de pijn te verminderen en wat eventuele vervolgstappen zijn. In Ik wil behandeling voor onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten wordt achtergrondinformatie gegeven over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, welke aspecten daarbij een rol kunnen spelen en wanneer het verstandig is om er met een psycholoog over te praten, of een fysio- of oefentherapeut te bezoeken.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen