GGD bezorgd over ‘shisha-pen’: een elektronische kindvriendelijke e-sigaret

Directeur van GGD Nederland Laurens de Vries,  maakt zich ongerust over de verkoop van de ‘shisha-pen’, een elektronische nepsigaret in felle kleuren die populair is onder kinderen. Hij vind de kindersigaret een slechte ontwikkeling in de strijd tegen het roken, zo meldt hij vandaag op Radio 1. Het roken van het electronische waterpijpje is bedoeld voor zowel jongeren als ouderen. De shisha pen”is een variant op de originele waterpijp

De fabrikant zegt dat de shishapen exact hetzelfde proeft als een originele waterpijp zonder de tabak. Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden geïnhaleerd zoals onder meer propyleen.

Roken heeft een enorme aantrekkingskracht op jeugd. De tabaksindustrie verdient nog steeds vermogens aan de mondiale rookverslaving, ondanks dat mensen minder te besteden hebben. Door de toename van maatregelen die roken tegengaan, met name gericht op voorkomen dat jongeren gaan roken, zoekt de tabaksindustrie naar nieuwe mogelijkheden.

De E-sigaret die als shisha pen wordt verkocht, ziet er op het eerste oog erg hip en onschuldig uit. Hij is er in verschillende rokend-kind-200x183kekke kleurtjes, afhankelijk van de smaak van het aroma. De volgende smaken zijn momenteel in de handel verkrijgbaar: aardbei, appel, cola, perzik, vanille, kersen, watermeloen of druiven. De zoete smaken vallen goed in de smaak bij jongeren, waar zoete zaken zoals energy drinks toch al populair zijn. Het gebruik van de shisha pen is erg eenvoudig. Je neemt een trekje en je inhaleert de vrijgekomen waterdamp met het smaakje. Tegelijkertijd gloeit het puntje van de pen op, net als een echte sigaret. Het ziet er gewoon uit als het roken van een sigaret, inclusief de rook die hier uit waterdamp bestaat en over de longen geïnhaleerd kan worden. Maar de pen bevat een hoop andere stoffen die je inhaleert: propyleen, glycol,  glycerine, triacetine, water, ethyl alcohol, maltol, methyl cyclopentenoloon, Beta-damascone, beta-lonone, 10.2- acetyl pyrrole.

Niet alleen water dus. Wat doen die stoffen in je longen bij veelvuldig gebruik? Dat is nog niet onderzocht. Hoe grappig en onschuldig de pen er ook uitziet, de shisha pen lijkt teveel een oefensigaret te zijn. En waardoor de stap naar het roken van een sigaret voor kinderen makkelijker wordt en ze dus sneller de volgende stap nemen: het roken van sigaretten. De shisha pen is daarnaast bij de tabaksspeciaalzaak verkrijgbaar. Kinderen  in de basisschoolleeftijd komen daardoor ook in aanraking met normale sigaretten. De pen valt niet onder de Tabakswet en een kind kan hem dus kopen. De importeur adviseert wel de verkopers een leeftijdsgrens van minimaal 16 jaar aan te houden, maar dit heeft geen enkele wettelijke basis. Een product als dit zou streng gereguleerd moeten worden en onbereikbaar moeten zijn voor kinderen, zo vindt STIVORO.