Unieke samenwerking met Nationale Trombose Dienst

Array

Zorgvilla’s Twente nemen bloed prikken in eigen beheer
De Zorgvilla’s Twente nemen het bloedprikken bij de bewoners in eigen beheer. Huize Den Oostenborgh in Ootmarsum en Villa Meijling in Borne zijn de eerste particuliere verzorgingshuizen in heel Nederland met deze nieuwe service. De Zorgvilla’s Twente zijn daartoe een uniek samenwerkingsverband aangegaan met de Nationale Trombose Dienst. De eigen vertrouwde zorgverleners prikken voortaan bloed in plaats van een ‘vreemde’. Daarnaast kan het prikken op ieder gewenst moment worden gedaan. Door een vernieuwde prikmethode neemt eveneens de kans op complicaties af.

“De eerste ervaringen zijn zeer positief”, zegt manager Jolanda Latka. Namens de  Zorgvilla’s nam zij het initiatief voor dit bijzondere stukje ‘zelfzorg’. IMG_0808(1)“Het afnemen van bloed bij veel ouderen is nodig om de stollingswaarden ervan te kunnen controleren. Zo nodig wordt de medicatie daarop aangepast”.

Projectmanager Bea van Beek van de Nationale Trombose Dienst is blij dat de eerste woonzorgcentra op het nieuwe priksysteem zijn over gegaan. Zij verwacht dat ook andere zullen volgen. Zoals dat ook gebeurt bij thuiszorgorganisaties waarbij het systeem sinds het afgelopen najaar ook landelijk wordt ingevoerd. “We zijn blij dat we deze extra service kunnen bieden aan zorginstellingen, naast het feit dat we de grootste trombosedienst zijn op het gebied van zelfzorg, en de meest gewaardeerde op de Zorgkaart Nederland”.

“De bewoners zijn er zeer bij gebaat”, is de ervaring van zowel Jolanda Latka als Bea van Beek. “De bewoners vinden het immers veel prettiger dat ze door de eigen zorgverleners worden geprikt  dan elke keer door een ander. Bovendien kan er geprikt worden op momenten dat het de bewoners uitkomt en wanneer het noodzakelijk is. Dat kan zo nodig ook ’s avonds zijn of in het weekeinde.”

De techniek van het bloed afnemen is ook sterk versimpeld. Dat gebeurt nu met een eenvoudige vingerprik in plaats van met de aloude naald – de vena-punctie – in de arm.“ Ook dat is al een hele verbetering”, zegt Jolanda Latka, “ omdat de kans op complicaties duidelijk afneemt”. Het bloed prikken bij Villa Meijling en Huize Den Oostenborgh wordt gedaan door de zorgmedewerksters die speciaal daarvoor gekwalificeerd zijn.

Over Zorgvilla’s Twente
Zorgvilla’s Twente biedt een volwaardig alternatief voor een verzorgings- of verpleeghuis en bestaat uit Villa Meijling in Borne en Huize Den Oostenborgh In Ootmarsum. Deze zorgvilla’s bieden senioren met een intensieve (verpleeghuis-) zorgbehoefte een riante, stijlvolle en beschermde woonomgeving. In een huiselijke sfeer ontvangen de bewoners alle gewenste persoonlijke zorg en begeleiding door een betrokken en vakbekwaam team. Ook voor palliatieve zorg (zorg in het laatste stadium van het leven) en tijdelijke opvang biedt Zorgvilla’s Twente mogelijkheden. Zie voor meer informatie www.zorgvillastwente.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen