Nieuw middel tegen verhoogde aanmaak van urine

Array

arts-onderzoekerUnderstanding the mechanisms of disorders in osmoregulation and their potential treatments
Promovendus Anne Sinke heeft een middel ontdekt waarmee de verhoogde aanmaak van urine als gevolg van lithiumgebruik kan worden verminderd. Vooral mensen die lithium slikken (o.a. bij bipolaire stoornis) kunnen hier profijt van hebben. De meeste van hen moeten nu nog zeer vaak naar het toilet en dat is voor het dag- en nachtritme zeer lastig. Na vijf jaar onderzoek kwam Sinke het middel acetazolamide op het spoor. Hij gaf het middel samen met lithium aan zijn muizen en kwam erachter dat zijn muizen minder plasten. Voor het eerst had hij de gewenste grip op de waterhuishouding. Ook ontdekte hij dat dit middel veel minder bijwerkingen heeft dan de huidige behandelingen.

Het onderzoek bij mensen loopt op dit moment nog, maar als blijkt dat het ook bij mensen een gunstige werking heeft, dan zijn ongeveer 20.000 mensen in Nederland en naar schatting zo’n 7 miljoen mensen wereldwijd op den duur geholpen met deze ontdekking.

Datum
woensdag 8 mei 2013
Tijd
15:30
Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus
de heer drs. A.P. Sinke
Promotors
prof. dr. P.M.T. Deen
Copromotors
dr. Th. de Groot

Anne Sinke (Oosterhout, 1983) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Aansluitend begon hij met dit promotieonderzoek aan de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut NCMLS. Sinds november 2011 is hij werkzaam als medical officer voor astma en hemato-oncologie bij Mundipharma Pharmaceuticals B.V.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen