Efficiënte oplossing voor verwarde personen in Den Haag

politieOp het hoofdbureau van de politie eenheid Den Haag gaat eind dit jaar een Opvang Verwarde Personen open. Hierin werken GGZ instelling Parnassia Groep, de politie-eenheid Den Haag en het OM samen, onder leiding van de gemeente Den Haag. De opvang is noodzakelijk om `zieke’ mensen die overlast veroorzaken op straat goed op te kunnen vangen.

In deze opvang zijn 24 uur per dag medewerkers van de GGZ aanwezig die direct bij binnenkomst kunnen beoordelen of aangehouden personen geestelijke gezondheidszorg nodig hebben en hoe dit het beste kan worden georganiseerd. Daarmee wordt voorkomen dat mensen die hulp nodig hebben weer op straat terechtkomen. Tegelijkertijd neemt de nieuwe werkwijze agenten veel werk uit handen dat eigenlijk niet bij de politie hoort.

Verwarde personen zo snel en zoveel mogelijk passende zorg geven Een groot voordeel van dit in Nederland nieuwe model is dat betrokkenen na aanhouding direct gescreend worden door ggz-medewerkers. Hierdoor kan het OM geadviseerd worden over de noodzaak tot zorg bij verwarde verdachten. Deze werkwijze sluit naadloos aan bij de nieuwe `ZSM-aanpak’ van het OM, namelijk `snelle en zorgvuldige afdoening’. Door samenwerking worden alle personen gescreend en indien nodig zoveel mogelijk doorgeplaatst naar passende zorg. Dit ongeacht de vraag of zij strafrechtelijk worden vervolgd.

Resultaten pilot
Aan de hand van een pilot is de laatste jaren onderzocht wat de meerwaarde is van een dergelijke opvangvoorziening voor verwarde personen. Tijdens de pilotperiode bleek dat 89 procent van de verwarde personen die via de politie binnenkwamen, direct kon worden doorgeplaatst naar een passende vorm van zorg. Zonder deze opvangvoorziening stroomt slechts 10 procent van de verwarde personen door naar zorg. De uitkomsten van de pilot zijn zo bemoedigend dat er is besloten de voorziening permanent vorm te geven.

“Het mes snijdt aan twee kanten,” aldus burgemeester Van Aartsen namens de Haagse driehoek. “In deze opvang krijgen verwarde personen direct de hulp die nodig is. Tegelijkertijd is het goed voor de veiligheid op straat, omdat de politie zich meer op haar kerntaken kan richten”,

Het Haagse model heeft inmiddels de interesse gewekt van andere grote steden die met deze problematiek te maken hebben.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen