Meinummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht online

hooikoorts1-300x199Deze maand in KennisInZicht: Wat is hooikoorts? Is een opvlieger ergens goed voor? En wat als klachten na een hersenschudding maar niet over gaan.

 Wat is hooikoorts?
Jeuk in je ogen, mond en neus en vooral heel veel niezen. Veel mensen hebben last van hooikoorts in de lente en zomer. Wat is hooikoorts precies? En, belangrijker, hoe kom je er af? UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink vertelt het in een filmpje.

Is een opvlieger ergens goed voor?
Een vrouw in de overgang kent het. En haar naasten ook. Plotseling krijgt ze het warm, gaat hevig transpireren, haar gezicht en hals worden rood: een opvlieger. Gynaecoloog Marjan van den Berg en haar collega-gynaecologen in het UMCG zien vrouwen van wie het dagelijks leven flink beperkt wordt door hun overgangsklachten. Is die opvlieger ook ergens goed voor?

Lang last van lichte hersenschudding
Je noemt het ‘lichte’ hersenschudding, toch worden veel patiënten daarna nog maandenlang getergd door fikse klachten. Komt dat echt door de klap of speelt hoe mensen omgaan met tegenslag ook een rol? Het antwoord zoekt UMCG-neurologe Joukje van der Naalt in een landelijk onderzoek.

Ontwikkeling IVF-kinderen vergeleken met ‘normaal’ verwekte kinderen
Kinderen die zijn verwekt met een vruchtbaarheidsbehandeling als IVF (in vitro fertilisatie) of het injecteren van sperma in de eicel (ICSI), hebben vaker dan andere kinderen een ontwikkelingsstoornis of een aangeboren afwijking. Komt dat door de behandeling? Of door het feit dat hun ouders verminderd vruchtbaar zijn? MD/PhD-student Jorien Seggens gaat er op promoveren.

Rekenen aan diabetes
Hoe ontstaat type 2 diabetes precies? Deze vraag staat centraal in het internationale onderzoek dat door prof. dr. Bert Groen van de Afdelingen Kinder- en Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG wordt gecoördineerd. De onderzoekers kozen een nieuwe benadering: met computermodellen volgen ze in de tijd hoe de stofwisseling uit balans raakt bij mensen met overgewicht.

Ongezonde leefstijl moeder: gevolgen voor volgende generaties  
Een ongezonde leefstijl van de moeder betekent niet alleen meer risico op een ongezondere levensloop van haar kind, maar ook van haar kleinkinderen en de generaties daarna. Hoe werkt die overerfbaarheid? Dat gaat gynaecoloog prof. dr. Sicco Scherjon samen met andere onderzoeksgroepen onderzoeken. Hij zet in het UMCG een heel nieuwe onderzoekslijn op om de biologische mechanismen achter die erfelijkheid zitten, boven water te krijgen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen