Europese Dag van de Beroerte

beroerte`Voorkom en herken een beroerte’ is het thema van de Europese Dag van de Beroerte op 14 mei aanstaande. Het UMC St Radboud besteedt hier uitgebreid aandacht aan met een informatiemarkt, lezingen en diverse demonstraties en gezondheidsmetingen.

Bloedsuiker meten en bezoek aan afdeling Revalidatie
Belangstellenden zijn van harte welkom in de hal bij de afdelingen Neurologie en Revalidatie van het UMC St Radboud. Bij de afdeling Neurologie kan de cholesterol, bloeddruk of bloedsuiker worden gemeten en krijgen mensen advies over een gezonde leefstijl. Ook zijn er diverse lezingen en demonstraties.

Op de afdeling Revalidatie worden de nieuwste revalidatieontwikkelingen gedemonstreerd voor mensen die een beroerte hebben gehad. Een van de revalidatiemogelijkheden is een zogenaamde C-mill training, een uitdagende en leuke trainingsvorm op een speciale loopband die de loopvaardigheid verbetert. Ook kunt u de valsimulator bekijken, waarop sinds kort balanstraining wordt gegeven aan mensen met een beroerte.

Programma 14 mei UMC St Radboud
* 10.00-15.00 uur:
Informatiestands: bepalen van cholesterol en bloedsuiker, gewichtscontrole bloeddrukmetingen en voorlichting en advies over gezonde leefstijl.

Demonstraties over: C-mill training, functionele electrostimulatie, Radboud valsimulator, logopedie en gangbeeldanalyse.
Locatie: Hal Neurologie en afdeling Revalidatie, Ingang Oost, Reinier Postlaan 4, 6525 GC Nijmegen.

* Lezingen:
10.30-11.00 Revalidatie na een beroerte door prof. dr. Sander Geurts
11.00-11.30 Samen onderscheidende zorg na een beroerte door dr. Frank Erik de Leeuw
12.30-13.00 Revalidatie na een beroerte door prof. dr. Sander Geurts
13.00-13.30 Samen onderscheidende zorg na een beroerte door dr. Ewoud van Dijk

Geinteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen. Er zijn geen kosten verbonden aan de diverse tests. Kijk voor meer informatie op: www.dagvandeberoerte.nl/

Beroerte
In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Tien procent is jonger dan 50 jaar. In ons land leven zo’n 140.000 mensen met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en in de overige 20 procent is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende beperkingen. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen