Taart laat alarmbel afgaan bij vrouwen die met succes lijnen

alarmbelVrouwen die succesvol lijnen, zijn veelal in staat een stuk taart te laten staan. In een studie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is er voor het eerst aangetoond dat bij deze succesvolle lijners een specifiek deel van de hersenen wordt geactiveerd bij het zien van dergelijk verleidelijk voedsel. Het hersengebied dat bij hen oplicht houdt verband met zelfregulatie. Floor Kroese, een van de onderzoekers: “We noemen het ook wel de ‘alarmbel reactie’.” Het onderzoek verschijnt binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Behavioural Brain Research.

Er wordt veelal gedacht dat verleidelijk voedsel, dat tegelijkertijd lekker en ongezond is, vooral beloningssignalen in de hersenen activeert. Die beloningssignalen zijn uit evolutionair oogpunt goed te begrijpen: mensen aten zoveel ze konden, reserves kwamen later goed van pas. Maar het beloningssignaal is niet het enige signaal dat in de hersenen waar te nemen is bij het zien van bijvoorbeeld een taart. Zeker bij vrouwen die het belangrijk vinden om slank te blijven, gaat er alleen al bij het zien van verleidelijk voedsel een hersengebied werken dat hen ervan weerhoudt zich hieraan tegoed te doen.

Hersenscans
De wetenschappers maakten scans van de hersenen van dertig gezonde vrouwen die waarde hechtten aan hun lijn. Terwijl zij in de scanner lagen, kregen ze verschillende plaatjes te zien. De ene keer een plaatje van verleidelijk voedsel, dan weer een neutraal plaatje waarop kantoorartikelen te zien waren. Bij het zien van bijvoorbeeld een nietmachine gebeurde er niets noemenswaardigs. Maar de taart zorgde in de hersenen van de vrouwen niet alleen voor het oplichten van het hersengebied dat verband houdt met beloningssignalen; er werd ook een ander hersengebied actief: het deel dat gerelateerd is aan zelfregulatie.

Voor het eerst
Gezondheidspsychologe Floor Kroese: “We wisten uit eerder onderzoek al dat lijners automatisch zelfregulatieprocessen activeren als zij verleidingen tegenkomen die een bedreiging zijn voor hun slanke lijn. Het staat in de literatuur bekend als een proces dat ‘counteractive control response’ wordt genoemd: mensen kunnen zich wapenen tegen iets wat verleidelijk is.” Met de resultaten uit de hersenscans blijkt nu voor het eerst dat deze respons, het afweren van verleidingen, ook daadwerkelijk in de hersenen is waar te nemen: hoe belangrijker vrouwen het vinden om slank te zijn, hoe sterker is te zien dat er in het hoofd een alarmbel afgaat wanneer zij geconfronteerd worden met verleidelijk voedsel.
Bron: Universiteit Utrecht/UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen