Autoloogbloedinjectie in achillespees niet zinvol

Array

achillespees-300x300Zeker de helft van de professionele middellange-afstandlopers krijgt op een gegeven moment last van de achillespees, en niet zelden dwingt de tendinopathie hen met de sport te stoppen. Ook het minder sportieve deel van de bevolking kan erdoor worden getroffen: zo’n 30% van de mensen met tendinopathie heeft een zittend leven. Over de oorzaak van de aandoening wordt nog veel gestreden – er zijn dan ook talloze voorstellen tot behandeling gedaan.

Recent is daar de injectie van het eigen bloed van de patiënt op de aangedane plaats bijgekomen; deze methode is ook populair bij tennisellebogen. De cytokinen en groeifactoren in dat bloed zouden de collageenproductie en het genezingsproces stimuleren.

Australische onderzoekers onder leiding van sportarts Kevin Bell zetten een dubbelblinde gerandomiseerde trial op om die behandeling wetenschappelijk verantwoord te toetsen (BMJ 2013; epub 18 april). Een groep van 53 mensen met ten minste 3 maanden symptomen werd in tweeën gedeeld: 26 kregen hun eigen bloed geïnjiceerd, 27 werden alleen geprikt. Beide groepen kregen standaard fysiotherapie en werden na 1, 2, 3 en 6 maanden gescoord op de VISA-A, een gevalideerde schaal (van 0-100, waarbij 100 symptoomvrij is) voor pijn en functie van de achillespees. Een verbetering van 10 punten achtten de onderzoekers klinisch relevant.

Dat haalden beide groepen: 18,7 punten in de interventiegroep en 19,9 in de controlegroep, een niet-significant verschil (p = 0,689). Rekening houdend met uitval en andere factoren konden de onderzoekers eveneens geen voor- of nadeel aan de injecties ontdekken. Ook voor de proefpersonen zelf was er geen verschil in subjectieve of objectieve verbetering.

‘Gebaseerd op deze bevinding kunnen we het gebruik van autoloogbloedinjecties niet aanbevelen’, zeggen de auteurs, al houden ze nog een paar slagen om de arm omdat ze niet kunnen uitsluiten dat bijvoorbeeld het prikken zelf een heilzame werking heeft gehad. Zij zouden hun onderzoek daarom nog wel eens willen doen met meer controlegroepen.

Bron: NTvG/bijdrage  Hans van Maanen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen