Pijn blijft jaren na borstkanker nog probleem

hartklachten-vrouwenOok 5-7 jaar na een operatie voor borstkanker heeft meer dan een derde van de vrouwen nog pijnklachten in of rond het operatiegebied. De helft van deze patiënten heeft elke week wel last van matige tot ernstige pijn. Op de langere termijn kunnen de klachten fluctueren: jaren na de ingreep kan de pijn verdwijnen, maar kunnen vrouwen juist ook meer pijnklachten gaan rapporteren.

Dat blijkt uit een cohortonderzoek onder 85% van de vrouwen in Denemarken die in 2005 of 2006 werden geopereerd aan een mammacarcinoom (BMJ. 2013;346:f1865). In 2008 en 2012 ontvingen zij vragenlijsten over pijn en sensibiliteitsstoornissen. In 2012 werden 2411 vragenlijsten teruggestuurd.

Mathias Kvist Mejdahl (Universiteit van Kopenhagen) en collega’s sloten patiënten uit die een recidief, metastase of 2e primaire tumor hadden, die een mammareconstructie ondergingen of die waren overleden.

Van de patiënten die in 2008 pijnklachten rapporteerden was 36% in 2012 symptoomvrij. Omgekeerd bleek 15% van de vrouwen die in 2008 nog geen pijn hadden, daar in 2012 wél last van te hebben. De onderzoekers betwijfelen of dit ‘nieuwe’ pijnklachten zijn die dus 6 tot 7 jaar na de operatie zijn ontstaan. Meer voor de hand ligt dat pijnklachten fluctueren in de loop van de tijd.

In een multivariate analyse bleken met name okselklierdissectie (oddsratio: 1,48; vergeleken met schildwachtersklierbiopt) en jonge leeftijd onafhankelijke risicofactoren voor pijnklachten. Vrouwen jonger dan 59 jaar hadden 2,07-2,43 maal zo veel kans op pijn dan 70-plussers. Pijn elders in het lichaam bleek ook een sterke voorspeller: vrouwen met pijn elders hadden ruim twee keer zo veel kans op pijn in of rond het operatiegebied.

Bron: NTvG/bijdrage van Esther van Osselen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen