Dermatologen Catharina Ziekenhuis vertrekken definitief

Array

De voltallige maatschap dermatologie van het Catharina Ziekenhuis vertrekt op vrijdag 17 mei a.s. definitief uit het ziekenhuis. Vorige week heeft het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in een tussenvonnis vastgesteld dat de verhouding tussen de maatschap dermatologie en het ziekenhuis ernstig is verstoord en dat de toelating zal eindigen tenzij de relatie wordt hersteld. Daarom gaf het Scheidsgerecht Gezondheidszorg beide partijen nog eenmaal de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Het gesprek dat de Raad van Bestuur op dinsdag 14 mei jl. met de maatschap heeft gevoerd bevestigde dat er geen basis is om de samenwerking van de ziekenhuisorganisatie met de maatschap te herstellen. Daarmee is een laatste poging om de verhoudingen tussen de vier dermatologen en het ziekenhuis te herstellen, mislukt. ruzie arts dokter 1Aansprakelijkheidsprocedure
De dermatologen hebben voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis in november 2012 persoonlijk aansprakelijk gesteld en zij hebben daartoe een voorlopig getuigenverhoor aangevraagd. Tijdens de laatste zitting heeft de voorzitter van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg de maatschap er expliciet op gewezen dat deze procedure de verhoudingen nog verder zal verslechteren en hij heeft hen daarom geadviseerd om deze persoonlijke aansprakelijkstelling in te trekken. De maatschap heeft dit advies naast zich neergelegd en heeft al voor het tussenvonnis van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg besloten om deze procedure toch door te zetten. “Dit betekent dat de Raad van Bestuur geen mogelijkheid meer ziet om tot herstel van de verstoorde verhoudingen en tot een vruchtbare samenwerking te komen. Ook interim manager prof. dr. Van Schilfgaarde concludeert dat op de werkvloer geen kans is op herstel van de samenwerking met het management”, aldus Paul Boomkamp, lid Raad van Bestuur.

Geen toestemming voor praktijkvoering
Het conflict tussen ziekenhuis en maatschap kent een lange historie. Het conflict escaleerde vorig jaar toen bleek dat de maatschap, zonder dat het ziekenhuisbestuur dat wist, binnen de muren van het ziekenhuis een praktijk voor ‘niet-verzekerde zorg’ (cosmetische dermatologie) was begonnen. De maatschap maakte daarbij gebruik van ziekenhuisfaciliteiten en -middelen, maar rekende dat niet af met het ziekenhuis. De Raad van Bestuur besloot toen om de toelatingsovereenkomst van de voltallige maatschap op te zeggen. De dermatologen hebben steeds beweerd dat zij mondelinge toestemming van de Raad van Bestuur hebben gekregen voor het opstarten van de praktijk. Zij stelden ook dat zij van plan waren later alsnog met het ziekenhuis af te rekenen. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg heeft in zijn tussenvonnis uitgesproken dat de bewering van de dermatologen dat zij mondeling toestemming hebben verkregen niet voldoende door feiten is ondersteund en dat zij in strijd met de toelatingsovereenkomst hebben gehandeld. Naar het oordeel van het Scheidsgerecht hebben de dermatologen wat de cosmetische dermatologie betreft in een aantal opzichten verwijtbaar onjuist gehandeld, maar is er geen sprake geweest van frauduleus handelen. Tegen de uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg is geen beroep mogelijk. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg zal in een later stadium een uitspraak doen over de financiële afwikkeling van deze zaak.

Continuïteit van zorg
De dermatologen van het Maastricht UMC+ zullen met ingang van vrijdag 17 mei 2013 de taken van de maatschap in het Catharina Ziekenhuis overnemen. Zij gaan dan een vast team opbouwen dat in het Catharina Ziekenhuis zal werken. Volgens voorzitter Piet Batenburg biedt de bundeling van krachten grote voordelen. “De continuïteit van zorg voor onze dermatologische patiënten is gewaarborgd. Zij kunnen rekenen op hoge kwaliteit van zorg met academische expertise.” Eind december sloten beiden ziekenhuizen een overeenkomst om de specialistische behandeling van oncologische aandoeningen aan de huid toegankelijk te houden voor patiënten uit Limburg en Brabant. De gespecialiseerde dermatologen zullen zowel in Eindhoven als Maastricht werkzaam zijn. Alle patiënten en huisartsen zullen de komende week schriftelijk op de hoogte worden gebracht. Voor patiënten met vragen heeft het ziekenhuis een speciaal telefoonnummer geopend dat de komende weken op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur. Het telefoonnummer is + 31 (0)40 239 72 71.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Dermatologen Catharina Ziekenhuis vertrekken definitief"

  1. ONTSLAG DERMATOLOGEN CATHARINA ZIEKENHUIS ONGEGROND
    Persverklaring dermatologen Catharina Ziekenhuis

    De toelatingsovereenkomst tussen het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en de voltallige maatschap Dermatologie is per 17 mei door het ziekenhuis ontbonden. De door het ziekenhuis aangevoerde ontslaggronden zijn door het Scheidsgerecht ongegrond verklaard.

    Volgens de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis zouden de vier dermatologen naast de reguliere praktijk binnen het ziekenhuis een eigen privé praktijk hebben gevoerd. Het Scheidsgerecht concludeert dat de dermatologen niet verzekerde zorg uitsluitend hebben aangeboden in het belang van hun patiënten en niet voor persoonlijk gewin. Zij hebben te goeder trouw gehandeld volgens de Zorgverzekeringswet. Het verwijzen van patiënten naar de ZBC MohsA in Venray is gebeurd op basis van de professionele standaard, die bepaalt dat patiënten tijdig en adequaat voor hun huidkanker geholpen moeten worden.

    Het opzeggen van de toelatingsovereenkomst is op basis van deze gronden ontoereikend verklaard. Het Scheidsgerecht wijst op de nodeloze escalatie tijdens het proces. Het ontbinden van de toelatingsovereenkomst is definitief geworden na een eenzijdig besluit van de Raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft tijdens het conflict verzoeken om inhoudelijk overleg en mediation afgewezen. Tijdens het conflict, dat nu ruim een jaar loopt, heeft het ziekenhuis doorlopend ongegronde beschuldigingen aan het adres van de dermatologen naar buiten gebracht.

    De afdeling Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis was het grootste perifere dermatologische opleidingscentrum van Nederland en (inter)nationaal geroemd. De maatschap was voorloper in de behandeling van huidkanker en vervulde een belangrijke rol in de opleiding voor dermatologen, Mohs-chirurgen, semi-artsen en physician-assistants. De dermatologen zullen buiten het Catharina Ziekenhuis – op een nog nader bekend te maken nieuwe werklocatie – hun praktijk een vervolg moeten geven.

    De dermatologen betreuren de hele procesgang ten diepste. Hierbij is sprake van enkel verliezers: patiënten, de al jaren loyale medewerkers van de polikliniek dermatologie, collega’s, artsen in opleiding, het ziekenhuis en de dermatologen zelf.

Comments are closed.

Recente artikelen