KNMG in gesprek met minister over euthanasie en wilsonbekwaamheid

In maart heeft artsenfederatie KNMG de minister gevraagd om de heersende onduidelijkheid over wilsonbekwame patiënten met een schriftelijke wilsverklaring aangaande euthanasie weg te nemen. In vervolg hierop heeft de KNMG vandaag op uitnodiging van minister Schippers een gesprek over de uitleg van de bepaling in de euthanasiewet aangaande de wilsverklaring.

In aanloop naar dit gesprek heeft de KNMG enige opties genoemd. Zoals het nader uitwerken hoe artsen moeten handelen bij patiënten die hun wil niet meer kunnen bepalen, met name hoe zij de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet dan kunnen toetsen. Zo’n uitwerking kan worden gedaan in een algemene maatregel van bestuur. Een andere mogelijkheid is om het wetsartikel zo aan te passen, dat de onafhankelijke tweede arts die de patiënt heeft gezien, ook met de patiënt heeft gecommuniceerd. Het element van communicatie met de patiënt is voor artsen van wezenlijk belang. Als je als arts niet meer kunt verifiëren of iemand op dat moment het leven beëindigt wil hebben en ondraaglijk lijden ervaart, kan je niet overgaan tot euthanasie.euthanasie1

Deze opties zijn zeker niet limitatief, het betreft een open gesprek waarin deze problematiek wordt besproken en met als doel onduidelijkheid rond de wet weg te nemen. Op het gesprek met de minister lopen wij niet vooruit.

Een duidelijk voorbeeld van de problematiek was in maart 2013 te zien in Zembla: een man die in een wilsverklaring had verklaard dat hij bij dementie zou willen overlijden, was inmiddels gevorderd dement, maar verklaarde dat hij zeker niet dood wilde. Hoe moet een arts in dit soort situaties handelen? Hoe moet de bepaling in de euthanasiewet dan worden toegepast? In een reactie zei Lode Wigersma, directeur beleid KNMG: ‘Dan heb je de situatie van een dement iemand met een wilsverklaring, die niet (meer) om de dood vraagt. Moet diens eerdere wens dan maar worden uitgevoerd? Je wilt toch weten of iemand er nog achter staat.’

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen