UCB en IBM willen samen zorg voor epilepsiepatiënten personaliseren

Project gebruikt Big Data en Analytics om dringend zorgprobleem aan te pakken
De eerste fase is afgerond van een project dat de kracht van Analytics gebruikt om zorgverleners te helpen epilepsiepatiënten een meer gepersonaliseerde zorg te bieden. Dat maakten UCB en IBM vandaag bekend. Deze mijlpaal markeert de kritieke eerste stap naar het inzetten van de transformerende kracht van cognitieve informatica, zoals IBM Watson, voor de epilepsiezorg.

Het project wil een interactief systeem bieden dat de gigantische hoeveelheden patiëntengegevens en wetenschappelijke literatuur omzet in inzichten die zorgverleners kunnen raadplegen om hun behandelingsbeslissingen te onderbouwen.

in the cloudWetenschappers van UCB en IBM werken samen aan de oprichting van de meest uitgebreide gegevensverzameling in de zorgsector op het gebied van epilepsie. Na voltooiing van dit project zullen zorgverleners hun eigen klinische patiëntbeoordelingen kunnen combineren met de voorspellende analyses van het systeem. Zo kunnen ze de waarschijnlijkheid bepalen dat specifieke zorgmethoden succesvol zullen zijn.

Dr. Iris Löw-Friedrich, Executive Vice-President Global Projects and Development en Chief Medical Officer bij UCB: “UCB streeft naar de opbouw van innovatieve netwerken. We weten dat we moeten samenwerken met een diverse groep aan interne en externe experts zodat we patiënten de beste oplossingen kunnen bieden. We zijn een partnerschap aangegaan met IBM om samen dit concept te verkennen waarin grote hoeveelheden gegevens worden omgezet tot bruikbare methoden voor de epilepsiezorg.”

Ongeveer 65 miljoen mensen wereldwijd lijden aan epilepsie, een van de meest voorkomende aandoeningen van het centrale zenuwstelsel Epilepsy Foundation. About Epilepsy. gedownload 1/7/13.. Een recent themanummer van The Lancet The Lancet. “Wanted: a global campaign against epilepsy”, The Lancet, nr. 380 (9848), 1121. benadrukte de grote hoeveelheid onvervulde medische behoeften op het gebied van epilepsie. Het riep beleidsmakers in de gezondheidszorg op om deze aandoening als een wereldwijde zorgprioriteit te behandelen.

UCB en IBM verwachten dat een dieper inzicht in de groep patiënten met epilepsie er mogelijk toe zal leiden dat miljoenen patiënten een meer gepersonaliseerd zorgaanbod en uiteindelijk ook een beter vooruitzicht krijgen. Deze aanpak weergeeft het potentieel voor het gebruik van cognitieve informatica, natuurlijke taalverwerking en zelflerende machines om de zorgstandaard bij epilepsie te verbeteren.

“Wanneer technologieën als Analytics en cognitieve informatica worden toegepast op big data, zorgt dat voor een revolutie in de manier waarop we zorg leveren en ontvangen”, aldus Robert Merkel, Global Healthcare and Life Science Industry Leader bij IBM Global Business Services. “IBM zet innovatie en expertise in om UCB te helpen de voorspellende waarde aan te tonen van deze technologie. Die verschaft artsen informatie zodat ze de beste behandelingsopties voor epilepsiepatiënten kunnen bepalen en de zorgkwaliteit verbeteren voor patiënten die lijden aan epilepsie.”

Als onderdeel van dit open innovatiemodel zal UCB mogelijk samenwerken met andere experts op het vlak van epilepsiebehandeling en zorgtechnologie. Zo kan het bereik van dit project worden ontwikkeld en vergroot en verbeteren de langetermijnuitkomsten voor patiënten.

Phil Gattone, M.Ed., CEO van de Epilepsy Foundation en lid van de adviescommissie van het project, zegt: “De Epilepsy Foundation verheugt zich over het potentieel van deze innovatieve aanpak voor een meer gepersonaliseerde behandeling van epilepsiepatiënten. Mensen die vechten tegen epilepsie en hun zorgverleners verdienen de meest actuele informatie om hen te helpen zo snel mogelijk goed geïnformeerde beslisingen te nemen over hun zorg. Deze samenwerking kan unieke voordelen opleveren voor de patiënten, hun gezinnen en het zorgsysteem.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen