Gezamenlijke aanpak wondverzorging bespoedigt genezing

Array

De Saxenburgh Groep heeft samen met een groot aantal verschillende thuiszorgorganisaties in de regio afspraken gemaakt over een gezamenlijke en eensluidende aanpak van de verzorging van complexe wonden. De aftrap van een zogeheten gezamenlijk wondzorgpad vond plaats tijdens een onlangs gehouden symposium in Hardenberg. De aanpak zal leiden tot verbetering van kwaliteit van zorg voor de patiënt en afname van de kosten, zo is de verwachting.

“Als je gedurende langere tijd een wond hebt die slecht wil genezen, is dat heel vervelend en ingrijpend.” Dat stelt wondverpleegkundige Jozé Bernsen van de Saxenburgh Groep. SONY DSCZij coördineert de wondverzorging in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. “Vaak is er sprake van onderliggend lijden. Er is meer aan de hand dan alleen een wond die niet dicht wil. Dat vraagt een aanpak waarbij verschillende professionals zijn betrokken,” aldus Bernsen. Daarom hebben thuiszorg, artsen en ziekenhuis de handen ineen geslagen en samen een wondzorgpad opgesteld. Dit zorgpad beschrijft de route die de patiënt met een complexe wond volgt, zowel binnen als buiten de muren van het ziekenhuis. “De regie van een wondbehandeling ligt in principe bij de huisarts”, vervolgt Bernsen, “maar om te voorkomen dat mensen onnodig lang rondlopen met bijvoorbeeld een open been, is afgesproken dat de huisarts na vier tot zes weken de patiënt doorverwijst naar de specialist in het ziekenhuis. In dit voorbeeld stelt een multidisciplinair team bestaande uit onder andere een vaatchirurg, internist, wondverpleegkundige en gipsverbandmeester de onderliggende oorzaak vast. Hierna wordt de patiënt voor verdere behandeling, zoals bijvoorbeeld het zwachtelen van het been, zoveel mogelijk terugverwezen naar de huisarts of thuiszorg.”

Besparing
“Behalve dat dit de kwaliteit van zorg in de regio verbetert, levert het ook een flinke besparing op in het gebruik van verbandmateriaal,” stelt Loes van der Ham, rayonmanager van Mediq CombiCare. Als leverancier van wondverzorgingsmaterialen en adviseur is ze betrokken bij het opstellen van het zorgpad en de organisatie van het onlangs gehouden symposium. “Wondbehandeling wordt nu gestructureerd en geprotocolleerd ingezet. De patiënt ontvangt verbandmateriaal op maat, zowel qua aantal als soort. Hiermee breng je de kosten van wondzorg aanzienlijk omlaag.”

“Maar juist ook, waar dat mogelijk is, omdat de wondzorg weer teruggelegd wordt bij de eerste lijn – de huisarts en thuiszorg,” voegt zorgondernemer Edwin Frenay van ’t Veen van de Saxenburgh Groep toe.

Samen

Frenay van ‘t Veen: “Doordat de eerste- en tweede lijnszorg in de regio Vechtdal en Coevorden elkaar zo goed weten te vinden, hebben we samen een wondzorgpad kunnen opstellen, waar de patiënt vooral baat bij heeft.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen