Week van de Schildklier met minister Schippers en Daniëlle Oerlemans

Tijdens de Week van de Schildklier van 21 – 25 mei staat sporten met een schildklieraandoening centraal. In deze periode staan in veel Nederlandse ziekenhuizen vrijwilligers van Schildklier Organisaties Nederland (SON) in herkenbare stands paraat om belangstellenden te informeren over schildklieraandoeningen. De aftrap van de week is op 21 mei in Den Haag: minister Edith Schippers ontvangt uit handen van Daniëlle Oerlemans, voormalig topsporter en ervaringsdeskundige, het eerste exemplaar van het document ‘Schildklier en Sporten’.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben een schildklieraandoening. Vaak met als gevolg levenslange medicatie, soms al vanaf de geboorte. Sommige kinderen worden geboren zonder of met een niet ontwikkelde schildklier. Een nieuwe schildklier bestaat nog niet en onderzoek naar oorzaken en oplossingen is kostbaar. SON stimuleert onderzoek om nieuwe behandelmethoden mogelijk te maken. In de toekomst misschien met een “kunst-schildklier”.

schildklier_292x237Sinds november 2012 zet Oerlemans zich in voor een bredere bekendheid van schildklieraandoeningen. Het thema Schildklier en Sporten is haar op het lijf geschreven. Hoewel haar sportcarrière tijdelijk negatief beïnvloed werd door haar schildklierstoornis, is zij blijven sporten en ook nu nog speelt sport een belangrijke rol in haar leven. Met name hypothyreoïdie kan een flinke impact hebben op fysieke prestaties en sportactiviteiten. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek wordt door het UMC Utrecht, Divisie Hersenen, Afdeling Revalidatie,Verplegingswetenschap & Sport momenteel het onderzoek ‘Hypothyreoïdie en beweegklachten’ uitgevoerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen