Nieuwe model voorspelt risico terugkeer vaatziekte

Array

hart-en-vaatziektenEen relatief eenvoudig risicostratificatiemodel dat gebruik maakt van algemeen beschikbare klinische parameters kan patiënten identificeren met een hoog risico op terugkeer van vasculaire problematiek. Deze zogenoemde SMART-risicoscore blijk het risico beter te voorspellen dan een model dat gebruikmaakt van de intima-mediadikte van de A. carotis, meldden Johannes Dorresteijn en collega’s van de ‘SMART Study Group’ in Heart (2013; epub 10 april).

De onderzoekers wilden een praktisch model ontwikkelen om het 10-jaarsrisico op terugkeer van vaatziekte te kunnen voorspellen voor patiënten met allerlei vormen van de gevolgen van atherosclerose. Hiervoor gebruikten zij data uit het Utrechtse SMART-cohort (‘Secondary Manifestations of Arterial Disease’).

Voor ontwikkelen en valideren van het model werden data gebruikt van alle 5788 patiënten die tussen 1996 en 2010 werden verwezen naar het UMC Utrecht vanwege verschillende vormen van vaatziekte (cerebrovasculaire aandoeningen, coronaire of perifere vaatziekte, of een abdominaal aneurysma). Met data van 60% van het cohort ontwikkelden de auteurs 3 verschillende voorspellende modellen. Het eerste model gebruikte 14 klinische parameters zoals roken, bloeddruk, cholesterol en familiaire belasting. Het tweede model was gebaseerd op de intima-mediadikte van de carotis en het derde model combineerde beide methoden. De modellen werden vervolgens getest in de resterende 40% van het cohort.

Het model gebaseerd op de klinische parameters maakte een beter onderscheid tussen de patiënten dan het model gebaseerd op echo’s van de halsslagader, en presteerde slechts iets slechter dan het model dat beide methoden gebruikt. De onderzoekers stellen daarom voor dat de praktijk deze SMART-risicoscore gaat gebruiken om het 10-jaarsrisico op terugkeer van symptomatische vaatziekte te voorspellen. Het voordeel daarbij is dat de methode geschikt is voor alle patiënten met een vorm van vaatziekte, aldus Dorresteijn en medewerkers.

Bon: NTvG/Twan van Venrooij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen