Nieuwe mogelijkheden voor 7 Tesla MRI-scanners

3-tesla-mri-in-st.-elisabeth-ziekenhuisMRI-scanners met magnetische velden van 7 Tesla zijn al tien jaar beschikbaar maar zijn nog altijd niet geintegreerd in de klinische praktijk; ze worden uitsluitend voor onderzoek gebruikt. In zijn proefschrift presenteert Stephan Orzada een concept voor een nieuwe techniek die problemen met 7T MRI-scanners, zoals het wegvallen van signalen in de resulterende beelden, omzeilt: de TIAMO methode.

MRI-scanners met magnetische velden van 7 Tesla zijn al tien jaar beschikbaar maar zijn nog altijd niet geintegreerd in de klinische praktijk; ze worden uitsluitend voor onderzoek gebruikt. In zijn proefschrift presenteert Stephan Orzada een concept voor een nieuwe techniek die problemen met 7T MRI-scanners, zoals het wegvallen van signalen in de resulterende beelden, omzeilt: de TIAMO methode. Bij MRI-onderzoek in het hoofd zijn er veel minder technische uitdagingen dan bij hetzelfde onderzoek in de rest van het lichaam. Orzada onderzocht specifiek het enkelgewricht. Met TIAMO is het mogelijk om zowel real time beelden te maken van het bewegende enkelgewricht, als hoge resolutie afbeeldingen. Bovendien blijkt de methode gemakkelijk in gebruik en betrouwbaar in het omgaan met het wegvallen van signalen. Orzada’s nieuwe methode verbreedt de opties voor klinisch onderzoek met 7T MRI en brengt de techniek een stapje dichter naar klinische toepassingen.

Datum
dinsdag 28 mei 2013
Tijd
10:30
Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendus
de heer S. Orzada
Promotors
prof. dr. D.G. Norris, prof. dr. M.E. Ladd
Titel promotie
New excitation concepts for ultra-high-field human

Biografie
Stephan Orzada (Duisburg, 1980) studeerde elektrotechniek aan de universiteit van Duisburg-Essen. Bovenstaand onderzoek deed hij binnen het Erwin L. Hahn Institute for MRI van het University Hospital Essen en het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen