Cola, Light of water?

De suikers in frisdranken worden medeverantwoordelijk gehouden voor de snelle groei van het aantal mensen met overgewicht. Frisdranken bevatten namelijk meer calorieën (80 kcal per glas) dan kraanwater, thee of andere caloriearme dranken. Melk bevat net zo veel calorieën als frisdranken, maar er is geen verband tussen het drinken van melk en overgewicht. De suikers in frisdranken zijn de boosdoeners.

Ook Coca Cola zelf vindt dat de suikers in frisdranken niet zo gezond zijn en is een campagne gestart voor frisdranken met minder suikers. Light frisdranken bevatten veel minder suikers en dus ook minder calorieën. Er er zijn light frisdranken met nauwelijks 1 kcal per glas. pemberton coca colaJe zou denken dat daarmee het probleem is opgelost. De zoete smaak van de light frisdranken komt van kunstmatige stoffen die wel zoet smaken maar vrijwel geen calorieën bevatten. De bekendste zijn acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat, saccharine en stevia. In Coca Cola (light) zit aspartaam en Cola Zero bevat zowel aspartaam en acesulfaam-K.

Deze zoetstoffen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit. Toch staat internet vol met waarschuwen dat je van die smaakstoffen vreselijke aandoeningen kan krijgen. Wat is daar van waar? De onrust begon met de ontdekking dat ratten van de zoetstof cyclamaat kanker kregen. Gelukkig zijn mensen geen ratten en bij mensen zijn er nooit aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen cyclamaat en kanker, daarom is cyclamaat in Europa toegelaten. Alle zoetstoffen worden in de fabriek via een chemisch proces gemaakt, dat kan een reden zijn dat mensen een aversie hebben tegen zoetstoffen. Er is één uitzondering, dat is Stevia (afkomstig van het tropische plantje Stevia Rebaudiane) en die is populair vanwege het “natuurlijke” aspect. Stevia is als pil of in poedervorm te krijgen maar daarvoor is wel een uitgebreid chemisch proces noodzakelijk.

Hoewel de zoetstoffen in frisdranken als veilig worden beschouwd, is er toch een maximale hoeveelheid die men per dag mag gebruiken. Voor kinderen bedraagt die limiet (afhankelijk van het type zoetstof dat wordt gebruikt) 3-7 glazen light-frisdrank per dag en voor volwassen tussen de 6-13 glazen. Veel Nederlandse kinderen overschrijden die limiet al, want zij drinken 4-7 glazen frisdrank per dag. Daarom is de GGD van Rotterdam een project gestart om kinderen weer gewoon water te leren (!) drinken. Want het Nederlandse leidingwater is veilig en levert de gezondste en goedkoopste dorstlesser die er bestaat.

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volgde hierna de opleiding tot internist, eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd). Verder houdt hij zich bezig met reisgerelateerde ziekten en osteoporose.
Hij was samen met de Ziekenhuis Groep Twente oprichter van Previtas, een kliniek voor gewichtsmanagement. In december 2010 is de kliniek voor overgewicht Previtas op gegaan in Liv-advies.

In 2010 heeft hij afscheid genomen van de website www.eenkiloperweek.nl. De reden daarvoor was de commerciële koers van de beheerders van deze website. Ook kon hij zich niet vinden in de aangeprezen middeltjes en producten. Dr. Frank van Berkum heeft met geen enkele website commerciele banden. Dr. Frank van Berkum heeft geen aandelen van of een betrokkenheid in bedrijven die zich bezig houden met gezondheidszorg of de productie of vermarketting van voedingssupplementen.

Dr. Frank van Berkum is een veel gevraagde spreker en houdt lezingen door heel Nederland over overgewicht en voeding. Hij schrijft een column (iedere dinsdag in de Telegraaf te lezen) over voeding.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.

www.drfrank.nl

www.facebook.com/dokterfrankvanberkum

www.twitter.com/drfrankvanb

Recente artikelen