Kwaliteit darmkankerzorg fors verbeterd

Array

Elk jaar peilt de kankerpatiëntenbeweging de kwaliteit van de darmkankerzorg op basis van een aantal kwaliteitscriteria. Een criteria is bijvoorbeeld dat de patiënt een hoofdbehandelaar heeft voor, tijdens en na de behandeling. Ziekenhuizen leveren zelf de gegevens voor het onderzoek. Patiënten kunnen de resultaten en ziekenhuizen vergelijken via de Patiëntenwijzer Darmkanker. Bijna alle ziekenhuizen, 97 procent, hebben dit jaar deelgenomen. Van de 115 ziekenhuislocaties voldoen 90 aan de minimale voorwaarden.

De kankerpatiëntenbeweging feliciteert alle ziekenhuislocaties die deze maand het groene vinkje hebben behaald in de Patiëntenwijzer Darmkanker. Het aantal ziekenhuizen dat voldoet aan de minimale voorwaarden voor goede darmkankerzorg is sinds vorig jaar spectaculair gestegen: van 32 procent naar 78 procent in 2013.

dikkedarmPatiëntenwijzer stimuleert kwaliteit van zorg
De samenwerking tussen de kankerpatiëntenbeweging, beroepsverenigingen, ziekenhuizen en Menzis werpt zijn vruchten af met deze grote kwaliteitsslag. De zorgverzekeraar gebruikt de wensen en eisen van patiënten bij het toekennen van het zogenaamde predikaat TopZorg darmkanker aan ziekenhuizen. Ziekenhuizen die geen groen vinkje hebben gekregen, komen niet in aanmerking voor deze toekenning. De kankerpatiëntenbeweging hoopt in de toekomst ook met andere zorgverzekeraars en voor andere kankersoorten op deze manier samen te werken aan goede kankerzorg, zoals voor bijvoorbeeld bloed- en lymfklierkankers.

Betrokken partijen
De minimale voorwaarden zijn opgesteld door: Darmkanker Nederland, onderdeel van Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Vereniging voor mensen met Hereditair Non-Polyposis Colorectaal Carcinoom (HNPCC) – Vereniging HNPCC Lynch , Polyposis Contactgroep en het federatiebureau de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De patiëntenwijzers worden ontwikkeld samen met MediQuest.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen