Nieuw perspectief in de behandeling van prostaatkanker

Array

Continue androgeendeprivatie werd de standaardtherapie voor gemetastaseerde hormoongevoelige prostaatkanker. Een klinische onderzoek naar de behandeling prostaatkanker is gericht op een genetische afwijking die kan leiden tot een meer gerichte behandeling voor prostaatkanker. Meer informatie over deze fase 2 studie voor mannen met castratie-bestand uitgezaaide prostaatkanker. Ondanks een hoge respons op deze therapie treedt bij de meeste mannen vroeg of laat therapieresistentie op, resulterend in een  mediane overleving van 2,5 tot 3 jaar. Onderzoek bij proefdieren suggereert dat herstel van de androgenen vooraleer ziekteprogressie optreedt, voordelig kan zijn. De overlevende stamcellen zouden in dat geval aanleiding geven tot de ontwikkeling van een androgeendependente tumor die mogelijk vatbaar is voor verdere hormonale manipulatie, met een langere androgeengevoeligheid als gevolg. Deze vaststellingen leidden tot de vraag of intermitterende androgeendeprivatie zinvol zou zijn.

Maha Hussain (University of Michigan, Seattle, VS) en collega’s voerden een klinische studie om het effect te evalueren van intermitterende androgeendeprivatie op de ziektecontrole en de levenskwaliteit van mannen met nieuw gediagnosticeerde, gemetastaseerde, hormoongevoelige prostaatkanker (n = 3.040).

Na zeven weken behandeling met een LHRH-analoog en een antiandrogeen werden de mannen bij wie de PSA was gedaald tot hoogstens 4ng/ml (n = 1.535) at random toegewezen tot continue of intermitterende androgeendeprivatie. De mediane follow-up bedroeg 9,8 jaar.

De mediane overleving bedroeg 5,8 jaar in de groep die continu androgeendeprivatie kreeg versus 5,1 jaar in de groep onder intermitterende therapie (HR voor sterfte onder intermitterende therapie = 1,10; 90%-BI: 0,99 tot 1,23). Intermitterende therapie ging wel gepaard met een betere erectiele functie en een betere geestelijke gezondheid (p < 0,001 en p = 0,003 respectievelijk) na drie maanden, maar niet meer nadien. Het aantal hooggradige bijwerkingen was even groot in beide groepen.

 

De auteurs concluderen uit hun bevindingen dat er een trend is naar een langere overleving in de groep onder continue androgeendeprivatie, maar dat de data het niet mogelijk maken om statistisch significante conclusies te trekken.

 

 

Hussain M, Tangen C, Berry D, et al. Intermittent versus continuous androgen deprivation in prostate cancer. N Engl J Med 2013;368:1314-25.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen