VoICe: communicatie app voor IC patienten

Array

voICe appVoICe is een app voor de iPad waarmee de IC-patient beter kan communiceren.
De Intensive Care van het UMC St Radboud in Nijmegen ontwikkelde onlangs een speciale iPad-communicatie-app voor onder andere beademde en wakkere IC patiënten (volwassenen en kinderen). IC-patiënten zijn veelal niet in staat te spreken en moeten met naasten en professionals communiceren door middel van bijvoorbeeld liplezen, schrijven of het gebruik van een letterbord of toetsenbord/laptop. Door diverse oorzaken zijn deze methoden niet afdoende om de communicatie goed te laten verlopen. Uit interviews met patiënten en hun naasten is gebleken dat zij deze gebrekkige communicatie als zeer storend ervaren. Dit leidt niet alleen bij hen, maar ook bij medewerkers, tot gevoelens van onder andere wanhoop en frustratie.


Door het gebruik van deze speciaal voor IC-patiënten ontwikkelde communicatie-app op de iPad, genaamd voICe, verbetert de communicatie voor en met hen. Het gebruik van de app vraagt weinig spierkracht en motoriek, werkt intuïtief en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen. De app ‘leert’ van de keuzes van de patiënt en past zich daaraan aan. Tevens heeft de communicatie-app een mogelijkheid tot het opnemen van een videoboodschap voor de patiënt door een naaste en bevat de app een duidelijke klok en datumaanduiding.

De communicatie-app voICe, waarvan de ontwikkeling is gestart in november 2012, wordt vanaf medio mei 2013 in het UMC St Radboud aan de medewerkers van de IC geïntroduceerd: op elke IC unit is een iPad aanwezig. Doelstelling is, dat voICe voor eind augustus 2013 frequent wordt gebruikt in de zorg voor beademde en wakkere patiënten. Daarnaast kan voICe worden aangeboden aan andere IC’s in Nederland en het Nederlandstalige deel van België. Ook is de ontwikkeling van anderstalige versies denkbaar.

De kernleden van de projectgroep voICe,

  • Judith van Kol, kinder IC verpleegkundige afdeling Kinder Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen.
  • Pieter Reintjes, senior IC verpleegkundige afdeling Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen.
  • Willem Roudijk, adviseur patiëntenzorg afdeling Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen.

 

Download de app in de App Store kosten €69,99

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen