Neuroloog Brigit de Jong versterkt MS-centrum JBZ

Array

MS multiple scleroseDr. Brigit de Jong, neuroloog bij het UMC St Radboud met aandachtsgebied MS komt binnenkort het MS-Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch versterken. Zij zal haar werk in Den Bosch gaan opbouwen en in Nijmegen gaan afbouwen. Het UMC St Radboud heeft besloten haar academische MS-centrum af te bouwen.  Vanaf 12 augustus zal dr. De Jong full time in Den Bosch werken. Daarnaast heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis vergevorderde plannen om  MS-ketenzorg op te zetten met Siza, een organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een handicap met vestigingen in Gelderland en Midden-Brabant.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt Brigit de Jong een parttime klinische aanstelling en zal zij daarnaast wetenschappelijk werk verrichten. Zij blijft deels verbonden aan het UMC om de wetenschappelijke werkzaamheden te continueren. Brigit de Jong is gepromoveerd op immunologisch/MS-terrein en zal zich met name gaan inzetten voor het regionale MS-expertisecentrum. Zij  is actief op wetenschappelijk terrein in binnen- en buitenland en is secretaris van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. In haar loopbaan heeft zij zich steeds sterk ingezet om de zorg rond MS- patiënten verder te innoveren.

Samenwerking
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het UMC St Radboud verkennen de mogelijkheden om meer te profiteren van elkaars kennis en kunde. Het doel daarvan is innovatie in patiëntenzorg, verdere samenwerking in opleiding en wetenschappelijk onderzoek en versterken van beider positie in het belang van patiënten. De samenwerking zou onder andere gestalte kunnen krijgen door het uitwisselen van medische en niet-medische professionals. Onlangs is prof. Jan Kremer uit Nijmegen één dag per week in Den Bosch aan de slag gegaan. De aanstelling van Brigit de Jong past in deze ontwikkeling. Ook het opzetten van MS-ketenzorg met Siza  sluit hier naadloos op aan. Hierdoor kan aan MS- patiënten en hun naasten multidisciplinaire zorg en ondersteuning worden aangeboden in alle fasen van de ziekte. De patiëntenvereniging  Multiple Sclerose Vereniging Nederland ondersteunt dit initiatief.
MS-centrum

Het UMC St Radboud heeft besloten haar academische MS-centrum af te bouwen en patiënten te informeren over de mogelijkheid hun behandeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of een ander ziekenhuis voort te zetten. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in 1997 een MS-centrum onder leiding van dr. Erik van Munster gestart. In 2006 is dit centrum als derde MS behandel- en informatiecentrum in Nederland gecertificeerd door het Nationaal MS-fonds. Sinds 2009 is het centrum erkend als STZ- expertise centrum. Dat betekent dat bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis professionals werken, die erkende unieke kennis en/of vaardigheden hebben in dit specifieke aandoeningsgebied en die sterk betrokken zijn in wetenschappelijk onderzoek. Een STZ-expertisecentrum levert expertise aan patiënten in een gebied dat veel groter is dan het gangbare verzorgingsgebied voor het ziekenhuis. De vakgroep neurologie is erg verheugd over de komst van Brigit de Jong en verwacht daardoor voor alle MS- patiënten een verbetering van zorg te kunnen doorvoeren.

Brigit de Jong
Brigit de Jong is geboren in Stanford en heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit. Tijdens haar studie Geneeskunde in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) deed zij onder meer een wetenschappelijke stage Neurochemie in het Stanford University Medical Center in de U.S.A. Na promotie-onderzoek in Leiden op het gebied van MS ging zij in opleiding als neuroloog in het AMC. Daarna volgden klinische en wetenschappelijk MS-fellowships bij het VUmc in Amsterdam en  Stanford University waar ze nog steeds mee samenwerkt.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar de veiligheid van de patiënt, openheid en vernieuwing belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

UMC St Radboud
Het UMC St Radboud is een academisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en wil zich sterk maken en voorop lopen in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. De missie van het UMC St Radboud is dan ook: ‘to have a significant impact on healthcare’. Die missie wil zij verwezenlijken met aantoonbaar onderscheidende kwaliteit, persoonsgerichte zorg (participatory & personalized healthcare), duurzame netwerken en doelmatigheid. Vanuit ambitie en betrokkenheid geven bijna 10.000 medewerkers en ruim 3.200 studenten inhoud aan deze missie en aan de toekomst van gezondheidszorg en medische wetenschappen.

Siza
Dagelijks zetten medewerkers van Siza hun energie, kennis en kunde in om mensen met een handicap zodanig te ondersteunen dat zij kunnen leven zoals ze zelf willen. Ruim 3500 mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap,  Niet Aangeboren Hersenletsel of een aan autisme verwante stoornis maken gebruik van deze ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen. De vragen lopen uiteen van ondersteuning thuis, logeren en 24-uurszorg in een huis van Siza. Van behandeling en werk bij een activiteitencentrum tot arbeid en re-integratie. Bij Siza werken zo’n 3000 medewerkers vanuit ruim 150 locaties verspreid over de provincies Gelderland en Midden-Brabant.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen