Conferentie Competenties in beeld: EVC methode werkt

Array

kwaliteit focus kijkOp 17 juni presenteren MOVISIE en het Trimbos-instituut op de conferentie Competenties in beeld de positieve resultaten van onderzoek naar het effect van de methode Erkenning Verworven Competenties (EVC). Met deze methode bewijzen vrijwilligers letterlijk wat ze kunnen.

Zelfregie, eigen kracht, zelfredzaamheid, meedoen. Allemaal termen die in de hedendaagse ontwikkelingen in het sociale domein gemeengoed zijn. Duidelijk is dat meer kwetsbare mensen daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dat organisaties en gemeenten er belang bij hebben hen te faciliteren en op weg te helpen. Het is een investering waard, want een meer actieve burger is een gelukkiger mens en kost minder geld.

Effectieve interventie
Er zijn natuurlijk veel interventies die deze doelen nastreven. De door Movisie ontwikkelde EVC methode voor vrijwilligers blijkt echter een bewezen effectieve interventie. Drie jaar onderzoek door het Trimbos-instituut bij 25 uiteenlopende praktijkorganisaties toont aan dat het doorlopen van een EVC procedure mensen meer zelfvertrouwen geeft. Dat leidt tot een actievere houding en openstaan voor het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Eigen kwaliteiten
EVC is heel geschikt om in te zetten voor een diverse groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die onbetaald actief zijn of willen worden, bezig zijn met een opstap naar de arbeidsmarkt of een opleiding. Eigenlijk voor iedereen die wil werken aan de eigen ontwikkeling. EVC is laagdrempelig, de methode is gratis en eenvoudig te verkrijgen en in vergelijking met andere methoden in de uitvoering niet duur. En, misschien wel het belangrijkste kenmerk, EVC brengt mensen in beweging om op zoek te gaan naar hun eigen kwaliteiten.

Presentatie resulaten
Op de conferentie van 17 juni presenteert Trimbos-onderzoeker Harry Michon de resultaten en de inzichten die zijn opgedaan tijdens het onderzoek. Het onderzoek staat beschreven in de door MOVISIE uitgegeven publicatie Bewijs gevonden.

Meer informatie over de conferentie en aanmelden kan via de website van Movisie.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen