Jeroen Bosch Ziekenhuis herhaalt in juni populaire publiekslezingen: ‘Overgangsklachten’ en ‘Leven met een chronische darmziekte’

lezingIn juni herhaalt het Jeroen Bosch Ziekenhuis twee Dokter op Dinsdaglezingen waarvoor zoveel belangstelling was, dat een flink aantal mensen teleurgesteld moest worden. Op donderdag (!) 13 juni spreekt maag-, darm-, leverarts Bob Scheffer opnieuw over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Op dinsdag 26 juni herhaalt gynaecoloog Herman Oosterbaan zijn lezing over overgangsklachten. Beide lezingen vinden plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en zijn van 19.00 –  20.30 uur.  Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] of (073) 553 6577.

Crohn en Colitis Ulcerosa
Er zijn in Nederland zo’n 50.000 mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Dit zijn chronische darmontstekingen, die met medicatie onder controle gehouden moeten worden. De diagnose wordt vaak bij jonge mensen gesteld.  Deze aandoeningen kunnen veel gevolgen hebben voor het dagelijks leven, door klachten als diarree, buikpijn, bloedverlies, vermoeidheid, en gewichtsverlies.

In zijn lezing zal Bob Scheffer iets vertellen over de verschillende vormen van chronische darmontsteking. Wat zijn de oorzaken en vooral, welke behandelings-mogelijkheden zijn er. Aan de orde komen onder andere moeheid, voeding en de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van Crohn en Colitis. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland is bij deze lezing aanwezig met een informatiestand.

Overgangsklachten
De periode rond de laatste menstruatie wordt ‘de overgang’ genoemd. Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met lichamelijke en/of psychische klachten, die het dagelijks leven soms ernstig kunnen verstoren. De afgelopen jaren zijn er verschillende studies gepubliceerd over schadelijke bijwerkingen van (hormoon)behandeling van overgangsklachten. Als gevolg hiervan worden in 2012 veel patiënten met overgangsklachten aan hun lot overgelaten. Terwijl de klachten die zij hebben grote invloed hebben op hun sociale leven.

Herman Oosterbaan legt in zijn lezing uit wat nu precies de overgang is. En is het wel gerechtvaardigd om overgangsklachten niet te behandelen? Is de angst voor eventuele bijwerkingen van behandeling, waaronder het verhoogde risico op borstkanker, terecht? Wanneer moet je nu wel of niet met een eventuele behandeling starten?

Meer informatie
Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via [email protected]  De specialist probeert tijdens de lezing in te gaan op deze vragen.

Meer weten over het onderwerp van deze lezing? Maak dan gebruik van de Meer weten-App van de Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch. De gratis app is te downloaden op smartphone en tablet (iPhone en android) via de App Store en via Google Play. De geboden informatie is ook toegankelijk via de website van de bibliotheek www.bibliotheekdenbosch.nl

Dokter op Dinsdag
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke vierde dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad. Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen