Slechter af bij borstkanker na borstvergroting?

borstimplantaat-PIPVrouwen met cosmetische borstimplantaten hebben, als zij borstkanker krijgen, slechtere overlevingskansen dan vrouwen zonder borstvergroting. Bij vrouwen met een borstvergroting wordt een tumor ook vaker in een later stadium opgepikt. Dat suggereren Eric Lavigne van Université Laval (Québec, Canada) en zijn collega’s op basis van een kleine systematische review. ‘Deze bevindingen moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden, omdat sommige geïncludeerde overlevingsstudies niet corrigeerden voor mogelijke confounders’, zo schrijven zij in BMJ (2013;346:f2399).

Borstvergrotingen ‘an sich’ leiden niet tot een verhoogd risico op borstkanker, maar de ondoorzichtige borstimplantaten bemoeilijken mogelijk wel het mammografisch zichtbaar maken van borstweefsel. Lavigne et al. wilden weten of bij het stellen van de diagnose ‘borstkanker’ het tumorstadium verschilt tussen vrouwen met en zonder implantaten, en of dit gevolgen heeft voor de overleving. Zij includeerden daarom uit 282 papers 22 publicaties over de stadiumverdeling (28.924 vrouwen) en 7 artikelen over de overleving bij borstkanker (18.026 vrouwen).

Eerst bestudeerden zij de relatie tussen borstvergroting en ziektestadium, op basis van 12 dwarsdoorsnedestudies die genoeg data bevatten voor een meta-analyse: vrouwen met cosmetisch vergrote borsten hadden een hoger risico op een diagnose ‘borstkanker’ in een later tumorstadium dan vrouwen zonder borstimplantaten (oddsratio: 1,26; 95%-BI: 0,99-1,60). Vervolgens combineerden de auteurs 5 dwarsdoorsnedeonderzoeken naar borstkankeroverleving: vrouwen met cosmetische implantaten liepen een hoger risico op overlijden aan borstkanker dan vrouwen zonder borstvergroting (hazardratio: 1,38; 95%-BI: 1,08-1,75).

De onderzoekers hameren op voorzichtigheid bij de interpretatie van hun resultaten, omdat hun meta-analyses klein waren. Van de vijf overlevingsstudies hadden er drie ongecorrigeerde hazardsratio’s – niet gecorrigeerd voor leeftijd bij diagnose, of de periode van de diagnose – en alle vijf studies corrigeerden niet voor andere potentiële verstorende factoren zoals BMI. ‘Gezien het beperkte bewijs is er geen conclusie mogelijk met betrekking tot de borstkankerspecifieke overleving’, aldus Lavigne et al. Verder onderzoek naar diagnose en prognose van borstkanker bij vrouwen met borstimplantaten is wat hen betreft gerechtvaardigd.
Bron: NTvG/Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen