Thermometer-chip tegen verspilling medicijnen

antipsychotische-medicijnenNaar schatting worden jaarlijks voor ruim honderd miljoen euro aan geneesmiddelen weggegooid
Een apotheek in Nijmegen is een proef gestart die verspilling van medicijnen moet terugdringen. Met een thermometer-chip kan de apotheek vaststellen of teruggebrachte medicijnen opnieuw kunnen worden uitgegeven aan andere patiënten.

Nu is het berboden om geneesmiddelen opnieuw te verstrekken aan andere patiënten, omdat niet is vast te stellen of de geneesmiddelen bijvoorbeeld op de juiste temperatuur zijn bewaard. Jaarlijks wordt naar schatting voor ruim honderd miljoen euro aan geneesmiddelen weggegooid.

Prijs
De chip die de Sint Maartenskliniek in Nijmegen sinds vandaag meelevert, houdt bij op welke temperatuur de medicijnen worden bewaard. De apotheek kan de chip aflezen als de medicijnen worden ingeleverd.

Het idee is afkomstig van Anja Vissers, een Limburgse apothekersassistente. Zij won met het idee in 2011 de prijs voor het Beste Zorgidee (10.000 euro).

De proef zal negen maanden duren. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of het idee navolging verdient.
Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen