600 jongeren met een taalstoornis ontmoeten elkaar

Array

Landelijk evenement ‘SpraakSaam’ maakt taalstoornissen bespreekbaar
Voor het eerst in de geschiedenis komen zoveel kinderen en jongeren met een taalstoornis bij elkaar op één plaats. Zowel individuele jongeren, als speciale scholen voor leerlingen met een taalstoornis hebben zich aangemeld voor het landelijke evenement op 14 juni 2013.

Taalstoornissen zijn een onbekend maar een veelvoorkomend probleem. In Nederland hebben 60.000 jongeren in de leeftijd van 10 tot 25 jaar een taalstoornis. Een taalstoornis is bij iedereen anders; de een heeft veel problemen met het begrijpen van taal, een ander vooral met het uiten van taal. Het landelijke evenement op 14 juni 2013 biedt een interactief programma aan waarbij het delen van ervaringen centraal staat. Tot nu toe was er weinig informatie beschikbaar voor ouders en jongeren over leven met een taalstoornis. Tijdens het landelijk evenement worden twee praktische tools gelanceerd; het boek ‘Spraaktaal, gids voor jongen met een taalstoornis’ en de Com-Pas.
stotteren
Lancering praktische tools
In het unieke boek ‘Spraaktaal, gids voor jongeren met een taalstoornis’, geschreven door Jet Isarin, onderzoekster bij Kentalis, staan manieren om in gesprek te gaan met jongeren over hun ervaringen, gedachten en gevoelens.

De Com-Pas is een kaartje voor in de portemonnee en een app voor op de telefoon waarmee jongeren met een taalstoornis zich in onbekende situaties beter kunnen redden. Zo kunnen zij in moeilijke situaties informatie op maat geven aan een ander. De Com-Pas geeft jongeren meer controle over de situatie, bedenktijd zodat naar woorden kan worden gezocht en verschaft toegang tot passende communicatie.

 

Interactieve theatervoorstelling
Tijdens de interactieve theatervoorstelling ‘Alex en de Ridder’ krijgt het publiek de kans om mee te denken met Alex, een jongen met een taalstoornis die het niet makkelijk heeft op school. Het publiek geeft tips over hoe zij, de problemen van Alex zouden oplossen. De voorstelling is gemaakt door theaterstichting ‘Het Lage Licht’. Eerder maakte Het Lage Licht de voorstelling ‘Broers’ over een dove en een horende broer.

 

Het landelijke evenement komt voort uit SpraakSaam, een project dat sinds 2010 regelmatig bijeenkomsten organiseert voor bondgenotencontact. Doel van de bijeenkomsten is het contact hebben met leeftijdgenoten en het stimuleren van het zelfvertrouwen. Onderzocht wordt hoe de SpraakSaam-bijeenkomsten vanaf de invoering van Passend Onderwijs onderdeel kunnen worden van de onderwijsarrangementen van het speciaal cluster 2 onderwijs.

Sponsors van SpraakSaam zijn: Koninklijke Kentalis, Koninklijke Auris Groep, Revalidatiefonds, NSGK, Hermusfonds, Stichting Boschuyzen en Stichting Maak een Leuk Gebaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen