Verscherpt toezicht Ruwaard van Putten

Array

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis heeft het vertrouwen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verkregen. De Inspectie heeft besloten om het verscherpt toezicht per 29 mei 2013 op te heffen. De wijze waarop het Ruwaard de meest essentiële processen heeft georganiseerd en geborgd, voldoet aan de eisen van verantwoorde zorg.

Patiëntenzorg aantoonbaar veiliger
Personeel, artsen en directie hebben de afgelopen zes maanden inspanningen geleverd om een goed kwaliteitsniveau te waarborgen en de gevraagde maatregelen van de Inspectie te implementeren. In de afgelopen maanden zijn er tal van verbeteringen doorgevoerd. ruwaard van puttenVoorbeelden hiervan zijn: aangescherpte afspraken op het gebied van complicatieregistratie, hoofdbehandelaarschap, dossiervoering, verslaglegging, zorg rondom het levenseinde en supervisie arts-assistenten.

De IGZ heeft de afgelopen zes maanden regelmatig getoetst of aan de randvoorwaarden voor veilige zorg is voldaan. Naar de mening van de IGZ zijn de resultaten van de inspanningen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de veiligheid van patiënten te garanderen ruim voldoende. Het ziekenhuis voelt zich gesterkt door het vertrouwen van de IGZ.

Maximale inzet
De IGZ trekt de conclusie dat de omvang van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en de beperkte financiële ruimte in een dergelijke crisis minder faciliteiten en middelen geven dan in een groter ziekenhuis. De IGZ stelt dat het Ruwaard maximale inzet heeft getoond om de beschikbare middelen efficiënt in te zetten, de juiste maatregelen te treffen en de crisisbeheersing en nazorg aan nabestaanden en patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Kwaliteit hoog op de agenda
De Raad van Bestuur blijft toezien op de strikte naleving van regels en protocollen rondom de geleverde patiëntenzorg. Er is veel aandacht voor de voorlichting van en communicatie met patiënten, medewerkers in de zorg, en zorginstellingen in de regio. Ook in de toekomst zal het Ruwaard van Putten periodiek alle relevante informatie aan de IGZ blijven verstrekken. De IGZ blijft het komende half jaar erop toezien dat de verbeteringen stand houden en houdt intensief toezicht, mede gezien de onzekere toekomst van het ziekenhuis.

Toekomstperspectief
Bestuursvoorzitter G.J. van Zoelen: “Ik ben trots op onze medewerkers. In een tijd waarin de toekomst van het ziekenhuis onzeker is, hebben we gezamenlijk het ziekenhuis naar een hogere kwaliteit gebracht. Hiermee is ons ziekenhuis sterk verbeterd en heeft het alle veiligheidstoetsen doorstaan.”

Zoals eerder bericht, blijft het Ruwaard niet als zelfstandig ziekenhuis voortbestaan. Samen met overnamekandidaten wordt er gezocht naar een toekomstbestendige invulling van de zorg op Voorne-Putten. Van Zoelen: “Er hoort gewoon een ziekenhuis in Spijkenisse te zijn. De mensen hier zijn vertrouwd met het ziekenhuis, we zien 100.000 patiënten per jaar, van wie 20.000 op de spoedeisende hulp. Daarom kregen we in korte tijd duizenden steunbetuigingen toen de gemeente actie voerde voor behoud van de spoedeisende hulp en van het Ruwaard. Spijkenisse zonder ziekenhuis is gewoon ondenkbaar.”

Bron: Ruwaard van Putten en IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen