UMCG boekt positief financieel resultaat in 2012

Array

2,5 miljoen euro investering in kwaliteit en veiligheid
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft 2012 afgesloten met een positief financieel resultaat van 12 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2012 die het UMCG vandaag heeft gepubliceerd. De toename van het resultaat met 8 miljoen euro ten opzichte van 2011 is vooral het gevolg van incidentele fiscale baten en nagekomen subsidies. Een deel van het resultaat – 2,5 miljoen euro – investeert het UMCG in het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Het UMCG heeft voor 2013 en de komende jaren een financieel solide uitgangspositie, waardoor het – ondanks onzekerheden – de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

Zonder de incidentele baten komt het resultaat uit op 6 miljoen euro; dat is minder dan één procent van de opbrengsten in 2012: 979 miljoen euro (947 miljoen euro in 2011). geld-en-zorg-212Het UMCG gebruikt het resultaat onder meer om het eigen vermogen te versterken, innovaties te financieren en de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg verder te verbeteren. Daarnaast biedt het resultaat ruimte om de ambities van het UMCG op het gebied van Healthy Ageing waar te kunnen maken.

Kwaliteit en patiëntveiligheid
Om de aandacht voor kwaliteit en patiëntveiligheid te vergroten is het UMCG in 2012 een interne campagne gestart, gericht op het nog strikter naleven van protocollen, het gebruik van checklists, het identificeren van patiënten en het dubbel checken van medicatie. Dit jaar is een Commissie Calamiteiten Patiëntenzorg van start gegaan om de aanpak van zorgcalamiteiten te verbeteren. In 2012 behaalde het UMCG het NTA 8009-certificaat voor zijn veiligheidsmanagementsysteem. Hiermee voldoet het aan de eis van het landelijke ‘VMS-veiligheidsprogramma’ om vanaf 1 januari 2013 te werken met een VMS dat aan de officiële basiseisen voldoet. Om de kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief te meten, gaat het UMCG in 2013 gebruikmaken van de Consumer Quality Index (CQ-Index).

 

Regionale samenwerking

In 2012 heeft het UMCG sterk ingezet op de ontwikkeling van een netwerk van regionale zorgaanbieders voor samenwerking op het gebied van basiszorg. Deze samenwerking krijgt veelal vorm in managed clinical networks (MCN’s), waarin patiënten in de hele regio uniforme diagnostiek, beeldvorming en behandeling wordt geboden. Daarnaast voelt het UMCG zich medeverantwoordelijk voor het beschikbaar houden van kwalitatief hoogwaardige zorg voor inwoners van Noord- en Oost-Groningen en werkt het samen met andere zorgaanbieders aan oplossingen hiervoor.


Onzekerheden

Het UMCG kijkt met vertrouwen naar de toekomst, ondanks onzekerheden die financiële systeemwijzigingen als prestatiebekostiging en de invoering van DOT (DBC’s Op weg naar Transparantie) met zich meebrengen. Ook de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over de maximaal toegestane jaarlijkse groei van de zorg, en de voorgenomen kortingen op de academische component en werkplaatsfunctie van UMC’s hebben effect op de toekomstige financiële situatie.

Om de organisatie financieel toekomstbestendig te maken en zijn ambities te kunnen waarmaken in tijden van bezuinigingen is het UMCG al in 2011 gestart met een doelmatigheidsprogramma (Klaar voor de Toekomst).

 

Highlights 2012

  • Start van de European Medical School Oldenburg-Groningen
  • Opening verpleegafdeling ouderenpsychiatrie
  • LifeLines verwelkomt 100.000ste deelnemer
  • Opzet nieuw stamcelinstituut in Skolkovo, Rusland
  • Start vervolgopleiding ziekenhuisarts
  • Oprichting MS Centrum Noord-Nederland en behandelcentrum Parkinson
  • Groei in onderzoeksgelden en hoogwaardige werkgelegenheid met focus op Healthy Ageing
  • Opening radiotherapiecentrum Emmen
  • Ingebruikname ERIBA-gebouw door 9 internationale onderzoeksgroepen

 Kerncijfers 2012

 

 

2011

2012

Zorg:

Dagbehandelingen  33.102  34.269
Opnames kliniek  36.892  36.695
Eerste consulten195.114197.472
Onderwijs en Onderzoek:  
Promoties       149       173
ISI-publicaties    1.927    1.950
Medewerkers  11.279  11.648

 

Noot voor de pers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen