Europese wetenschapstop slaat handen ineen

0
223

Barcelona/Brussel/Amsterdam, 31 mei 2013 – Eergisteren vond in Barcelona de officiële lancering plaats van EU-LIFE, een alliantie van tien Europese topinstituten op het gebied van de life sciences. Het gezamenlijke doel is het creëren van een klimaat waarin excellente onderzoekers het beste uit zichzelf kunnen halen. Het Antoni van Leeuwenhoek is de Nederlandse vertegenwoordiger.

Door krachten te bundelen, kennis te delen en samen op te trekken op het gebied van wervingsbeleid menen tien onderzoeksinstituten van naam het Europese onderzoek een stap verder te kunnen brengen. In een sterk competitief veld en in slechte economische tijden is samenwerking geboden, zo menen zij.

onderzoek researchMet de lancering van EU-LIFE moeten de instituten aantrekkelijker worden voor topstudenten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zo komen er aantrekkelijke opleidingsprogramma’s voor postdocs en promovendi en zullen de instituten gezamenlijk congressen organiseren, speciaal voor jonge onderzoekers.

De lancering vindt plaats in het Centre for Genomic Regulation in Barcelona. Naast dit Spaanse instituut en het Antoni van Leeuwenhoek zijn ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (België), Institut Curie (Frankrijk), het Max Delbrück Center for Molecular Medicine (Duitsland), Istituto Europeo di Oncologia (Italië), Fundaçao Calouste Gulbenkian (Portugal), het Research Center for Molecular Medicine of the Austrian Academy of Science (Oostenrijk), het Central European Institute of Technology (Tsjechië) en het Institute for Molecular Medicine Finland (Finland) in de alliantie vertegenwoordigd.

Bron: AVL