Aanpassing WGP schijnpolitiek die kostenverhogend zal uitpakken

dure-geneesmiddelen1Het is onverstandig energie te steken in een wetswijziging die tot niets leidt en de schijn van symboolpolitiek heeft. Dat stelt Nefarma in een reactie op de aankondiging van het Kamerlid Kuzu dat zijn partij de wet wil aanpassen door het aantal referentielanden in de wet te veranderen. Via de referentielanden worden de maximumprijzen in Nederland gekoppeld aan die in andere landen.  Nefarma vindt een wetswijziging overbodig en daarom ongewenst. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de opbrengsten die de PvdA suggereert, niet behaald zullen worden. Dit is kort geleden nog eens bevestigd door minister Schippers in een brief aan de Kamer.Een principieel bezwaar is, dat aanpassing van de systematiek leidt tot een toename van regelgeving en bureaucratie, terwijl het overheidsbeleid in de zorg juist gericht is op meer efficiënte door aan veldpartijen ruimte te geven om via onderhandelingen tot resultaat te komen. Het PvdA-voorstel staat daarom haaks op het beleid van de afgelopen jaren..

De wet regelt maximumprijzen van geneesmiddelen, terwijl de werkelijke prijzen in Nederland door onderhandelingen tussen bedrijven, apothekers en verzekeraars in veel gevallen op een veel lager niveau liggen. Vergeleken met andere landen liggen de prijzen in Nederland al op een laag gemiddeld Europees niveau. Het door de PvdA aangekondigde voorstel tot aanpassing van de Wet Geneesmiddelenprijzen leidt dus niet tot besparingen, is niet effectief.

Een principieel bezwaar is, dat aanpassing van de systematiek leidt tot een toename van regelgeving en bureaucratie, terwijl het overheidsbeleid in de zorg juist gericht is op meer efficiënte door aan veldpartijen ruimte te geven om via onderhandelingen tot resultaat te komen. Het PvdA-voorstel staat daarom haaks op het beleid van de afgelopen jaren.Hiermee samenhangend brengt Nefarma onder de aandacht dat juist de farmaceutische bedrijven afgelopen jaren constructief hebben meegewerkt aan beheersing van de kosten in de zorg. Zo zijn de uitgaven voor innovatieve geneesmiddelen gedaald (terwijl elders in de zorg de kosten nog altijd stijgen) en er is sprake van een structurele jaarlijkse bijdrage aan kostenreductie in de zorg van zo’n honderden miljoenen euro’s.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen