Johnson & Johnson start terugroepactie anticonceptiepil Cilest

Apotheken in Europa, Azië en Zuid-Amerika moeten in totaal 32 miljoen doosjes met de anticonceptiepil Cilest terugsturen naar de fabriek. Volgens Johnson & Johnson voldoet een bestanddeel van Cilest niet aan de eisen.  Miljoenen orale anticonceptiva verpakkingen worden in 43 landen buiten teruggehaald. Volgens J & J betreft het een fout met “zeer laag” risico dat de gebrekkige tabletten ongeplande zwangerschappen kunnen veroorzaken of gevaarlijk zijn. Cilest is een zogenaamde sub-50-pil.  Dit betekent dat deze pil minder dan 50 microgram oestrogeenhormoon per pil bevat. Cilest wordt geproduceert bij Janssen Pharmaceuticals Inc, een onderdeel van Johnson & Johnson. De anticonceptiepil worden teruggeroepen in apotheken en groothandels, de reden is dat één van de twee hormonen langzamer in de bloedbaan komt dan het zou moeten. De terugroeping omvat alle 179 partijen Cilest die sinds 2011 in Europa, Azië en Latijns-Amerika werden verkocht. Elke partij bevat ongeveer 180.000 maandelijkse anticonceptie-pakketten, wat betekent dat meer dan 32,2 miljoen pakketten worden teruggeroepen.

Het is de laatste in een reeks van meer dan 40 recalls door de New Brunswick, New Jersey, farmareus sinds 2009.

Ethinylestradiol en norgestimaat zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en norgestimaat een progestageenhormoon. Oestrogeen- en progestageenhormonen spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Cilest wordt verkocht in 43 landen, waaronder Nederland. De apothekers en andere verkopers van Cilest kregen vorige week bericht over de terugroepactie.

Volgens Johnson & Johnson is de pil ondanks alles veilig en werkzaam. De pillen die terug moeten, zijn gemaakt in 2011 en daarna.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen