Mezzo: Mantelzorgers verlichten ipv verplichten

Array

Mezzo start digitale actie
Er gaan steeds meer stemmen op om mantelzorgers te verplichten om voor een ander te zorgen. Verplichten is niet de juiste manier. Mantelzorgers en zorgvrijwilligers verlichten wel. Vandaag start Mezzo een digitale actie waarbij iedereen vanaf zijn eigen dorpsplein, stadshart of Malieveld een eigen geluid kan laten horen.

De staatssecretaris geeft terecht aan  dat mantelzorg niet verplicht kan worden. Toch kan mantelzorg als een verplichting voelen, bijvoorbeeld als er niemand anders is om de zorg mee te delen. Of als de professionele zorg niet goed aansluit op de zorg die je als mantelzorger wilt geven.

mantelzorgOok deze morele verplichting kan tot overbelasting leiden. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘Alleen wanneer mantelzorgers en zorgvrijwilligers op eigen wijze kunnen zorgen, kunnen ze dit langdurig en intensief blijven doen.’

 

Actie
De 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland kúnnen niet naar het Malieveld. De zorgtaak voor hun chronische zieke of gehandicapte partner, kind, ouder of vriend  gaat voor.

Daarom vraagt Mezzo mantelzorgers, zorgvrijwilligers en iedereen die de informele zorg een warm hart toedraagt deze week digitaal in actie te komen. Op www.mezzo.nl/actie kan iedereen op zijn eigen dorpsplein, stadshart of Malieveld aangeven wat mantezorgers en zorgvrijwilligers nodig heben. Zo kan heel Nederland zien hoe we hen kunnen verlichten, zodat zij op eigen wijze kunnen (blijven) zorgen.

Debat langdurige zorg
Op maandag  10 juni a.s. is het debat over de brief langdurige zorg in de Tweede Kamer. Politici roemen vaak de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. Liesbeth Hoogendijk: ‘Politici kunnen nu laten zien dat het geen loze kreet is en in de kamer hun handtekening zetten om mantelzorgers en zorgvrijwilligers te verlichten, in plaats van ze te verplichten.’ Lees meer hierover in de visie van Mezzo op www.mezzo.nl/actie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen