Norgine en Alfa Wassermann lanceren nieuw geneesmiddel ter voorkoming van leverencefalopathie door levercirrose

Array

Norgine BV en Alfa Wassermann lanceren vandaag XIFAXAN® 550, de enige geregistreerde behandeling in Nederland ter voorkoming van leverencefalopathie, een potentieel levensbedreigende ziekte die voortkomt uit de leverziekte cirrose waarbij het functioneren van de hersenen wordt beïnvloed. Het geneesmiddel vermindert de terugkomende periodes van leverencefalopathie bij patiënten van 18 jaar of ouder.

Leverencefalopathie is de laatste fase van chronische levercirrose en is een ernstig neuropsychiatrische syndroom. Cirrose is de term voor verlittekening van de lever en een slechte leverfunctie. leverDe ziekte bevat een scala aan hersenafwijkingen, de patiënten kunnen symptomen ondervinden die gaan van lichte neurologische afwijkingen – zoals: schommelingen in humeur en veranderde reactietijd bij dagelijkse handelingen zoals autorijden – tot zware neurologische afwijkingen – zoals moeilijkheden bij bewegen of communiceren – en in extreme gevallen kunnen patiënten in coma belanden.5 Er zijn 2 vormen van leverencefalopathie:

De meest voorkomende vorm van de ziekte is periodieke leverencephalopathie. Voorheen stabiele patiënten ervaren periodes van de symptomen op korte termijn (van uren tot dagen), maar deze symptomen zijn niet aanhoudend. Patiënten kunnen na deze acute periode weer normaal functioneren, maar er kan zich in zekere mate een lange termijn aantasting voordoen.

 

·         Aanhoudende leverencefalopathie is de ziekte waarbij patiënten continue symptomen hebben over een langere tijd, en meestal niet terugkeren naar een normale mentale status.
Er is aangetoond dat leverencefalopathie een significant negatieve invloed heeft op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van de patiënt.6,7,8,9,10 Ook is er aangetoond dat een lagere kwaliteit van leven een indicator kan zijn voor verdere stadia van leverencefalopathie.11 Verder is er aangetoond dat:

 

  • Leverziektes zijn stijgende. In het Verenigd Koninkrijk steeg het aantal doden door leveraandoeningen met 25% tussen 2001 en 2009.12
  • Dit is in tegenstelling tot andere belangrijke doodsoorzaken die in dezelfde periode in aantal verlaagden. Meer dan 70% van de patiënten met leverziektes sterven in het ziekenhuis.12
  • Een vaakgebruikte aanduiding voor kosten, de lengte van een ziekenhuisbezoek, is voor mensen met chronische leveraandoeningen verhoogd, met een gemiddelde lengte van 10,2 dagen.13
  • Leverencefalopathie wordt in de Verenigde Staten verantwoordelijk geacht voor 55.000 ziekenhuisopnames per jaar en een totale kostenpost van 1,2 miljard dollar in 2007.14

 

XIFAXAN® 550 (rifaximine-? 550 mg tabletten) is een antibioticum dat specifiek in de darmen actief is en zich richt op Grampositieve en Gramnegatieve bacteriesoorten die ammonia produceren. Er wordt aangenomen dat het de productie van ureumafbrekende bacteriën vermindert, waardoor de productie van ammonia en andere verbindingen verlaagd wordt. Van ammonia wordt verondersteld dat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hepatische encefalopathie1 oftewel leverencefalopathie.  “XIFAXAN® 550 heeft het potentieel om de behandelmethode van deze slopende en ernstige aandoening drastisch te doen veranderen,” aldus Frank Nooteboom, General Manager Norgine in Nederland.

In de klinische studie van Bass et al (2010)2 zijn patiënten, in remissie van terugkerende periodes van leverencefalopathie door cirrose gedurende 6 maanden behandelt met tweemaal daags XIFAXAN® 550 met of zonder lactulose,* vergeleken met patiënten die een placebo kregen toegediend met of zonder lactulose.* De resultaten van behandeling met XIFAXAN® 550 zijn als volgt:

 

·         Een relatieve risicoreductie van 58% op een periode van duidelijke leverencefalopathie gedurende 6 maanden (Hazard ratio 0.42; p<0,001).

 

·         Een relatieve risicoreductie van 50% op ziekenhuisopnames door leverencefalopathie gedurende 6 maanden (Hazard ratio 0.50; p=0.01).
*91% van de patiënten van beide groepen namen lactulose.

Dr. Rob de Man, MDL-arts in het Erasmus MC te Rotterdam geeft aan: “Rifaximine-a is een nieuwe optie bij hepatische encefalopathie en een relevante aanwinst.”

 

Norgine doet zijn intrede in de behandeling van leverencefalopathie met een geneesmiddel dat het potentieel heeft om een opmerkelijke impact te hebben op de resultaten van behandelingen2 en om de levenskwaliteit van de patiënten en hun verzorgenden te verbeteren.9

Over Alfa Wassermann

Alfa Wassermann is een private farmaceutische groep met hoofdkantoor in Bologna, Italië. Het bezit eigen Onderzoeks-, Ontwikkelings- en Productievoorzieningen. In 2011 verkocht Alfa Wassermann netto voor meer dan €330 miljoen aan geneesmiddelen en het bedrijf telt 1400 werknemers. Alfa Wassermann bezit een groeiend aantal geaffilieerde bedrijven in Europa en in ontwikkelingsmarkten zoals Rusland, China en Mexico. Het belangrijkste product van de groep is Rifaximine-a, een darmantibioticum dat reeds 24 jaar voorgeschreven wordt onder de handelsnamen NORMIX®, XIFAXAN® en andere, in 33 landen waaronder de VS. In de VS is Salix Pharmaceuticals de exclusieve licentiehouder. Alfa Wassermann heeft ook andere belangrijke geneesmiddelen  ontwikkeld: Sulodexide (VESSEL®), een heparinoïde voor trombo-embolische ziektes, en Parnaparin (FLUXUM®), een moleculair licht heparine voor de behandeling en prophylaxis van supraveneuze trombose. Voor meer informatie kan u de website van ALFA WASSERMANN bezoeken op www.alfawassermann.it 

 

ALFA WASSERMANN, het ALFA WASSERMANN logo, NORMIX en XIFAXAN zijn geregistreerde handelsmerken van de Alfa Wassermann groep.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen