Eerste medicijn voor hoofd- en halskanker patiënten beschikbaar via myTomorrows

De onlangs geïntroduceerde online patiënten community myTomorrows heeft de eerste overeenkomst ondertekend voor vervroegde toegang tot innovatieve medicijnen. Het middel nimorazole (of Nimoral) is een radiosensitizer van het Deense biotech bedrijf Azanta. Het medicijn wordt gebruikt om de effecten van radiotherapie te verbeteren voor hoofd en halskanker patiënten.

myTomorrows bevordert vervroegde toegang tot dit medicijn binnen de bestaande ‘early access’ wetgeving. De organisatie zal Nimorazole verstrekken aan artsen van Nederlandse patiënten. crowdfunding Onderzoekers van over de hele wereld hebben het medicijn klinisch onderzocht om de effectiviteit te garanderen. In Denemarken, Noorwegen en Canada gebruiken doctoren nimorazole al actief binnen ‘early access’ programma’s.

Sjaak Vink, CEO en mede-oprichter bij myTomorrows: “Deze samenwerking geeft artsen van hoofd-en halskanker patiënten de nieuwe mogelijkheid om het effect van radio-therapie te optimaliseren. Voor de myTomorrows community markeert dit medicijn de eerste stap om patiënten met levensbedreigende ziekten zo snel mogelijk te helpen. De eerste van velen.”

Bemoedigende resultaten in eerdere klinische onderzoeken
Klinische onderzoeken met nimorazole hebben bemoedigende resultaten laten zien. Dokters in Denemarken zijn enthousiast en hebben de therapie opgenomen als standaard onderdeel van hun behandeling. Meer dan 20.000 patiënten zijn behandeld en de resultaten zijn goed. In 2011 ontving nimorazole de status van weesgeneesmiddel van het Europese Medicijnen Bureau.
Kanker aan hoofd en hals is een slopende en levensbedreigende ziekte met lage overlevingskansen. De meest gebruikte behandeling is het chirurgisch verwijderen van de tumor, gevolgd door een combinatie van radio- en chemotherapie. Kankercellen zijn minder vatbaar voor radiotherapie wanneer ze door een verminderde bloedtoevoer minder zuurstof bevatten. Nimorazole imiteert zuurstof en maakt tumor cellen meer vatbaar voor deze behandelingen.

Peter Kapitein, voormalig kankerpatiënt en ambassadeur van Alpe d’HuZes, directeur van  Inspire2Live: “De mogelijkheid van vervroegde toegang is geweldig nieuws voor kankerpatiënten die behandeld worden met chemo- en radiotherapie. Zij hebben geen tijd te verspillen.”

Dr. Claus Møller, CEO van Azanta, vult aan: “Deze samenwerking met myTomorrows onderstreept onze verplichting om voor patiënten onze nieuwste kankermedicijnen zo snel mogelijk toegankelijk te maken.”

myTomorrows verwacht dat artsen op korte termijn met de behandeling van de patiënten kunnen starten. Later deze maand is het medicijn ook beschikbaar voor artsen  van patiënten in Luxemburg en België.

Over myTomorrows
myTomorrows is facilitator tussen enerzijds de patiënt met zijn arts en anderzijds de innovatieve bio-tech bedrijven, en overheidsinstanties . De missie van myTomorrows is om de nieuwste innovaties zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor patiënten die geen tijd hebben om te wachten. Uiteindelijk zal dit patiënten veel sneller toegang geven tot effectieve medicijnen tegen een lagere prijs, voor sommige patiënten direct en voor alle patiënten op de langere termijn.

About Azanta A/S
Azanta is a privately owned specialty pharma company primarily operating within oncology, women´s health and addiction medicine. The vision of Azanta A/S is to become an international market leader within specialty pharma products and innovative pharmaceutical products. Azanta A/S currently markets or makes available a string of specialty pharma products, including Nimoral, a hypoxic radiosensitizer for the treatment of head and neck cancer patients undergoing primary radiotherapy. In addition, Azanta A/S has a portfolio of low risk development projects for commercialization within the near future. www.azanta.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen