Veelbelovende resultaten in de behandeling van vergevorderde alvleesklierkanker

Celgene Corporation (CELG – Analist Report) heeft onlangs gegevens gepresenteerde uit verschillende onderzoeken over oncologiegeneesmiddelen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO)gehouden in Chicago.
Celgene presenteerde gedetailleerde gegevens van de IMPACT (metastatische pancreas carcinoom Clinical Trial) studie (n = 861), die geëvalueerd studies naar de oncologiedrug Abraxane in combinatie met Eli Lilly and Company (LLY – Analist Report) gemcitabine als eerstelijns therapie bij patiënten die lijden van vergevorderde alvleesklierkanker.

Gegevens uit de studie bleek dat er was een significante verbetering in de algemene overleving bij patiënten behandeld met Abraxane en Gemzar vergeleken met diegenen behandeld met Gemzar alleen. De mediane progressievrije overleving van 8,5 maanden werd gezien in de Abraxane arm over Gemzar vergelijking met 6,7 maanden voor patiënten in de Gemzar arm.

alvleesklierAbraxane is met prioriteit onder beoordeling in de VS voor de indicatie  gevorderde alvleesklierkanker. Abraxane in combinatie met Gemzar ook en ookde EMA beoordeeld voor de EU voor dezelfde indicatie.

Het bedrijf Celgene meldde eerder al dat uit onderzoek is gebleken dat haar medicijn Abraxane het leven van patiënten met vergevorderde stadia van alvleesklierkanker met gemiddeld twee maanden verlengt ten opzichte van behandeling met de gangbare chemotherapie en het percentage patiënten met een twee-jaars overlevingskans significant doet stijgen. Op basis van de resultaten hoopt Celgene het medicijn in de Verenigde Staten en Europa in de eerste helft van 2013 in te dienen voor goedkeuring voor gebruik bij alvleesklierkanker.

Patiënten die Abraxane kregen in combinatie met het chemotherapeuticum gemcitabine hadden een overleving van 8,5 maanden, tegenover 6,7 maanden voor patiënten die de standaard therapie van gemcitabine alleen kregen. Het resultaat wordt beschouwd als statistisch significant, volgens onderzoekers.

Voor de behandeling met Abraxane plus gemcitabine is aangetoond dat er stijging van 59 procent is van de overleving na een jaar en een verdubbeling van de overleving na twee jaar vanaf de start van de behandeling, met 9 procent van de patiënten nog in leven ten opzichte van 4 procent voor gemcitabine alleen.

Abraxane is al goedgekeurd voor de behandeling van borst-en longkanker en er is ook aangetoond dat het werkzaam is tegen melanomen.

Vergevorderde alvleesklierkanker heeft de laagste overlevingskans van alle vormen van kanker, met een vijf-jaars overlevingskans van minder dan 2 procent. Met weinig recente ontwikkelingen en doorbraken in onderzoek blijft dit een van de belangrijkste onvervulde behoeften in de oncologie.

Abraxane toonde een verbetering van 5,5 maanden versus 3,7 maanden van de mediane progressievrije overleving, oftewel de tijd die nodig is voor de ziekte om te verergeren. De groep bij wie de tumor kleiner werd als gevolg van de behandeling nam toe van 7 procent in de controlegroep, naar 23 procent in de groep waarin Abraxane werd gebruikt. De tijd totdat de behandeling niet meer werkt nam ook toe met Abraxane plus gemcitabine, volgens Celgene.

Patiënten die deelnamen aan de studie hadden de meest vergevorderde vorm van de ziekte, waarbij de kanker al was uitgezaaid naar andere organen, zoals de lever en de longen.

Sterfgevallen door bijwerkingen van de behandeling waren 4 procent bij beide behandelingstrajecten. Er was een significant hogere incidentie van perifere neuropathie (gevoelloosheid in de vingers of tenen); in de Abraxane groep, 17 procent versus minder dan 1 procent in de controlegroep, volgens de onderzoekers. De onderzoekers letten goed op risico op febriele neutropenie (een laag aantal witte bloedcellen gepaard gaande met koorts). De incidentie was 3 procent voor de Abraxane groep en 1 procent voor de controlegroep. Dat is volgens de onderzoekers zeer geruststellend.

Celgene Corporation (CELGAnalyst Report) recently presented data from various studies on its oncology drugs at the annual meeting of the American Society of Clinical Oncology (ASCO) held in the US.
Celgene presented detailed data from the MPACT (Metastatic Pancreatic Adenocarcinoma Clinical Trial) study (n=861), which evaluated its oncology drug Abraxane in combination with Eli Lilly and Company’s (LLYAnalyst Report) Gemcitabine as a first-line therapy in patients suffering from advanced pancreatic cancer.

Data from the study revealed that there was significant improvement in overall survival in patients treated with Abraxane and Gemzar compared to those treated with Gemzar alone. The median progression-free survival of 8.5 months was observed in the Abraxane plus Gemzar arm compared to 6.7 months for patients in the Gemzar arm.

We note that Abraxane is under priority review in the US for the advanced pancreatic cancer indication. Abraxane in combination with Gemzar is also under review in the EU for the same indication.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen