Het geheim van het epileptische brein

Array

epilepsie-200x200Life Sciences
Oratie

Eleonora Aronica gaat tijdens haar oratie in op het belang van neuropathologisch onderzoek als brug tussen fundamenteel onderzoek en klinisch neurologisch onderzoek. Ze heeft daarbij bijzondere aandacht voor epilepsie.

Epilepsie-onderzoek heeft betrekking op het volledige spectrum van neurologische aandoeningen, inclusief aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, vaatziekten, ontstekingsziekten, neurodegeneneratieve ziekten en tumoren. Neuropathologisch onderzoek van de hersenen van epilepsiepatienten heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar de oorzaken van epilepsie. Aronica denkt dat neuropathologie mogelijk een centrale rol kan spelen bij het vertalen van wetenschappelijke resultaten naar klinische toepassingen, het zogeheten translationeel onderzoek.

Een belangrijk doel van epilepsie-onderzoek is een beter inzicht te krijgen in het proces waarbij de hersenen epilepsie kunnen ontwikkelen, de `epileptogenese’. Een uitdaging is het opsporen van specifieke biomarkers die de detectie mogelijk maakt van patientenpopulaties die kunnen profiteren van anti-inflammatoire of immuno-modulerende therapieen. Het ultieme doel is therapeutische strategieen te ontwikkelen die het ontstaan en/of de progressie van epileptische aanvallen kunnen voorkomen.

Mw. prof. dr. E.M.A. Aronica, bijzonder hoogleraar Pathologie van het zenuwstel, in het bijzonder de epileptische aandoeningen: Het geheim van het epileptische brein. Neuropathologie en Neurowetenschappen.

14 jun 2013 16:00 uur

Locatie
* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen