Stop de knip tussen verpleging en verzorging’

schaar knipSamen met Buurtzorg Nederland, patientenkoepel NPCF, V&VN en zorgorganisatie Zorgaccent, roept ANBO minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (beiden Volksgezondheid) op om te stoppen met de plannen om een knip aan te brengen tussen verzorging en verpleging. In de plannen voor de langdurige zorg wordt een strikte scheiding aangebracht in de financiering van beide zorgvormen. “We voorzien een chaos voor de clienten omdat hun vraag opgeknipt zal gaan worden in verzorging (gefinancierd vanuit de WMO) en verpleging (gefinancierd vanuit Zorgverzekeringswet). Volgens ons en vele (ervarings)deskundigen zijn verpleging en verzorging onlosmakelijk met elkaar verbonden en leidt het opknippen ervan tot grote nadelen voor zowel clienten als professionals. Clienten zullen naast de verschillende loketten voor de toegang tot de zorg geconfronteerd worden met onnodig veel verschillende medewerkers”, aldus de organisaties in de brief.

Client moet centraal staan
ANBO heeft zich, zelf, maar ook in samenspraak met andere zorgorganisaties, steeds uitgelaten over het belang van client en patient in de hervorming van de langdurige zorg. “We willen dat de client als vertrekpunt werd genomen. Wat is er nodig om hem langer zelfstandig thuis te laten wonen? En hem meer regie te geven over het leven? Op basis daarvan moet de betaalbaarheid van het zorgstelsel aangepakt worden. Nu wordt er ogenschijnlijk visieloos gegoocheld met sociale verzekeringen, waardoor mensen nog steeds niet weten of hun ondersteuning georganiseerd wordt door het rijk of door de gemeente”, zo zei ANBO-directeur Liane den Haan eerder.

Buurtzorg geeft het goede voorbeeld
Buurtzorg en steeds meer andere thuiszorgorganisaties hebben inmiddels aangetoond dat als je het werk organiseert in kleinschalige zelfsturende teams de zorg beter wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de client en dat mede hierdoor de zelfredzaamheid verbetert. Dit is te danken aan de manier waarop wijkverpleegkundigen en verzorgenden de continuiteit van zorg rondom de client organiseren namelijk door kennis en kunde te delen en af te stemmen wie de zorg verleent. Deze manier van organiseren is bewezen goedkoper en clientvriendelijker dan het taakgericht organiseren.

Bureaucratie neemt toe
Daarnaast vrezen de organisaties dat de bureaucratie enorm toeneemt, mede door de ‘knip’ tussen verpleging en verzorging. “Gemeenten maken op dit moment al enorme kosten om de uitvoering van verzorging en begeleiding vanuit de gemeente op zich te kunnen nemen. Een reele inschatting is dat hiermee zeker 500 miljoen euro gemoeid is. De beheerskosten en de daarmee gepaard gaande administratieve lasten zullen echter een veelvoud zijn van de kosten die de zorgkantoren op dit moment maken voor de uitvoering van de AWBZ. Wij vinden dat de beschikbare middelen zoveel mogelijk gebruikt zouden moeten worden voor de directe zorgverlening.”

Aanbevelingen
De organisaties roepen de minister en staatssecretaris op om:

1. te stoppen met de plannen om een knip aan te brengen tussen verzorging en verpleging. Wij vragen u de ingeslagen weg naar het bevorderen van de zelfredzaamheid, het reduceren van complexiteit en het verbeteren van de samenhang in de zorg door te zetten.
2. professionals (wijkverpleegkundigen en verzorgenden) in samenspraak met de client een grote rol te laten spelen bij de toegang en cooerdinatie van de zorg. Vertrouwen in de beroepsgroep, het in kaart brengen van de gerealiseerde uitkomsten en het benutten van hun creativiteit zal de beroepstrots doen groeien en bijdragen een maatwerkoplossingen voor clienten. Door het ontwikkelen van nieuwe coachingsvaardigheden kan stap voor stap de grens tussen informele en formele zorg worden opgeschoven.
3. te zorgen voor een innovatief zorgklimaat. Nederland moet voor de komende 15 tot 20 jaar de beste praktijken in de zorg zoveel mogelijk benutten en jonge, enthousiaste zorgverleners aantrekken!
Ze vor de volledige brief de website van de NCF
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen