Verschillende vaccins nodig om tuberculose te bestrijden

Array

tbc“Nieuwe vaccins zijn de enige duurzame oplossing voor de aanpak van de wereldwijde tuberculoseepidemie.” Dat zegt Dr. Jelle Thole, directeur van ‘TuBerculosis Vaccine Initiative’ (TBVI), in het jaarverslag 2012 van zijn stichting dat vandaag gepubliceerd is.

Elk jaar worden 9 miljoen mensen ziek van tuberculose (tbc) en ongeveer 1,4 miljoen mensen sterven aan de ziekte. Alsof er dagelijks 15 grote vliegtuigen crashen, zoveel doden veroorzaakt tbc. Deze aantallen dalen slechts heel langzaam door de jaren heen, en ondertussen neemt een nieuwe crisis alarmerende vormen aan in Europa en de rest van de wereld: antibiotica-resistente tbc. Om echt een flinke stap te zetten in het bestrijden van tbc, inclusief de groeiende aantallen antibiotica-resistente tbc, zijn nieuwe middelen nodig: betere methoden om de juiste diagnose te stellen, betere medicijnen, en vooral: effectieve vaccins. Net zoals bij elke andere grote infectieziekte in de geschiedenis, is ook hier voorkómen van tbc door vaccinatie de beste en goedkoopste methode om een ziekte uit te roeien. “Daarom blijven we doorgaan met onze zoektocht naar nieuwe vaccins die zowel kinderen als volwassenen kunnen beschermen tegen (antibiotica-resistente) tbc. We zoeken vaccins die betaalbaar en bereikbaar zijn voor iedereen,” belooft Jelle Thole.

Meer typen vaccins nodig
Vanwege de strenge selectieprocedure zijn er slechts een paar kandidaat-vaccins die vanuit het laboratorium doorontwikkelen tot een bruikbaar vaccin voor de markt. Bovendien zijn we er nog niet met één vaccin, want we hebben verschillende soorten vaccins nodig: voor kinderen, voor volwassenen, voor mensen die nog niet of juist al wel geïnfecteerd zijn, voor HIV besmette mensen, en voor mensen die al wel of juist nog niet gevaccineerd zijn met BCG: het enige beschikbare, maar niet goed beschermende vaccin dat er nu is. “Dat is de reden waarom tientallen vaccinkanidaten nodig zijn om de juiste vaccins op de markt te krijgen, en waarom we door moeten blijven gaan met het ontwikkelen van nieuwe kandidaat-vaccins,” legt Jelle Thole uit. “We hebben nu 45 kandidaten in onze portfolio. Deze zijn in de afgelopen 10 jaar door onze onderzoekspartners ontwikkeld met behulp van onze financiële ondersteuning en expertise. Met dit brede pakket moet het mogelijk zijn om een paar vaccins op de markt te brengen.”

Financiering is een uitdaging
Om nieuwe vaccins op de markt te kunnen brengen, is extra geld cruciaal. “Maar als je vraagt om geld, volgt er meestal een zucht, gevolgd door het woord ‘moeilijk’, zegt Prof. Michel Kazatchkine, speciale gezant van de Verenigde Naties en lid van TBVI’s adviesraad. “Het is een bekend feit dat het klimaat voor fondsenwerving moeilijk is, en het kost veel moeite om resultaten te bereiken.” In 2012 heeft TBVI weer nieuwe fondsen gekregen, o.a. van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Het volledige jaarverslag van TBVI is beschikbaar op de website (in het engels).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen